Читај ми!

У чему лежи тајна среће Финаца

Већ шест година Финска је званично најсрећнија земља на свету. То су резултати истраживања Уједињених нација у којем учествује више од 150 земаља. На који начин су дошли до те титуле и како је доживљавају?

Тешко је учинити људе срећнима. Могуће је дати им што више разлога да то буду. У земљи која је 2017. прославила век независности кажу да су поносни на то што су од једне од најсиромашнијих постали једна од најсрећнијих и најбогатијих нација.

Просечна плата је око две и по хиљаде евра, а благостање почива на великом порезу и поверењу грађана да ће новац бити искоришћен за њихову добробит. Да су у томе успели, сведочи и титула коју поносно носе од 2018. године.

Срећу људи доживљавају веома различито, али у међународним истраживањима попут овог, рачуна се колико сте укупно задовољни сопственим животом. Питали смо људе да замисле најгори и најбољи могући начин живота и да одреде свој на скали од 0 до 10. Просечна оцена за Финце је 7,7 и то је изузетно. Већина становника дала је оцену 8 или 9, што значи да су веома задовољни својим животом“, наводи професор Френк Мартели са Универзитета Алто.

Стручњаци кажу, разлог благостања није хомогеност нације у којој 90 одсто становништва говори фински или шведски, нити малобројност, јер земља има пет и по милиона становника. Темеље среће градили су дуго и до ње дошли поверењем, социјалном подршком и правом на избор.

„Тешко је рећи који фактори имају већи утицај, више је реч о узрочно-последичној вези. Међусобно се подупиру. Имамо стабилне институције, ниску стопу корупције, владавину права и слободу избора и говора, а у исто време људи имају међусобно поверење и поверење у институције. Зато гласају за оне политичке опције које ће одржати квалитет и стабилност. Али тешко је рећи шта је старије, слично као када се питамо да ли је то кокошка или јаје“, додаје професор.

Достигли комунистички идеал – свима према потребама

Све услове за срећу имају од најранијег узраста. За пакет помоћи са неопходним стварима за бебе који добијају родитељи, чуло се широм света. А чувено је и финско образовање. Мит је да немају домаће задатке, али је тачно да је начин оцењивања прилагођен сваком ученику. Учење је креативно и бесплатно.

„Лакше је рећи шта није бесплатно јер скоро све јесте за Финце и грађане Европске уније који живе у нашој земљи. Ипак, треба да издвоје одређени новац за чување деце и њихово образовање у најранијем узрасту. И у том делу држава даје помоћ ако је породична ситуација таква да им је она неопходна. Све до 18. године књиге и други материјали за школу бесплатни су за све. На универзитету купују књиге сами и плаћају чланарину како би били део Уније студената“, објашњава Марјо Сомари из Националне агенције за образовање.

Сомари додаје да није у питању једнакост, већ правичност. Ако је некоме потребно више подршке него другима, добиће је.

Сви треба да добију помоћ у складу са потребама.“

Иако најсрећнија, и Финска се суочава са бројним изазовима. Један од највећих – све старије становништво. О здрављу у старости мисле на време. У Финској има више сауна него аутомобила, а ваздух и вода су међу најчистијима на свету.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије