Читај ми!

Пожар у Лондону као упозорење како правилно пунити електрични тротинет

Драматични снимак електричног тротинета који се запалио док га је власник пунио у кухињи стана у Лондону покренуо је полемике о безбедности и правилном коришћењу и пуњењу батерија електричних уређаја.

Лондонска ватрогасна бригада објавила је снимак самозапаљивања електричног тротинета како би подигла свест о опасностима пуњења батерија.

На снимку се види електрични тротинет који током пуњења почиње да гори. У само неколико секунди читава просторија је захваћена ватром и испуњена димом.

Радник обезбеђења Дел Вилијамс пунио је свој тротинет који је купио пар недеља раније. Срећом, ни он, нити нико од станара није био у кухињи када је избио пожар.

„Само желим да се захвалим богу што сам успео да преживим. Провео сам осам сати у болници зато што сам удисао дим од пожара. У потпуном сам шоку, али захвалан што нико други није повређен. Преварио сам смрт“, испричао је Вилијамс.

„Немојте држати електричне тротинете у кући. Пуните их напољу“, истакао је он.

Командир ватрогасаца Дом Елис каже да је овај тип пожара нешто са чиме се све чешће сусрећу.

„Када батерија достигне термичку тачку без повратка, ватра се врло брзо шири и блокира простор за бежање. Осим ватре, сагоревање ослобађа бројне отровне гасове, а брзина којом пожар избије је веома опасна“, истакао је Елис.

Ватрогасци саветују кориснике електричних тротинета и бицикала да по коришћењу уређаја сачекају да се батерија охлади, па тек онда почну са пуњењем.

Такође наводе и да је веома важно да се батерије и пуњачи купују од поузданих продаваца и произвођача. Осим тога, уређаје треба пунити на отвореном ако је могуће. Ако не, онда у обезбеђеним просторијама са детекторима за дим.

Само у Лондону су ове године забележили 48 пожара изазваних паљењем батерија електричних бицикала и 12 од електричних тротинета.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије