Читај ми!

Како да преживимо прелазак на летње рачунање времена

Људи имају природан осећај за време, тзв. циркадијални ритам, који се развија пре рођења. Прелазак на летње рачунање времена према сазнањима истраживача значи поигравање са тим ритмом и може бити опасно. Доктор Драган Хрнчић, специјалиста интерне медицине, професор Медицинског факултета у Београду, објашњава какве последице оставља померање часовника за један сат унапред.

Циркадијални ритам заправо представља биолошки ритам који подразумева цикличне промене наших функција тела у току 24 часа. Све функције у нашем организму, нарочито оне које се периодично понављају, као што је смена будности и спавања, телесне температуре, лучење бројних хормона и других процеса у организму, заправо регулисани биолошким часовником, објашњава проф. др Драган Хрнчић.

„Сам тај биолошки часовник је нешто што ми у себи ендогено имамо и што нам је заправо 'навијено' оним што зовемо период сунца и перод светлости, јер сви процеси у нашем организму у физиолошким условима здравља функционишу захваљујући типу дневног ритма, целодневног круга од 24 сата и неких 15 минута“, додаје професор.

Померањем казаљке на сату ми померамо наш друштвени часовник, јер ми смо социјална бића и функционишемо у окружењу које нам намећу друштвене и радне обавезе, али наш цирка дневни ритам је усаглашен са ритмом сунца и са дневном светлошћу.

„Померање часовника и прелазак на летње рачунање времена нам доноси доста негативних ефеката по здравље јер у том случају наш унутрашњи часовник није усклађен са друштвеним. Ујутру ћемо добијати мању количину светлости, а ноћу ћемо дуже бити изложени дневној светлости, а сунчева светлост 'навија' наш унутрашњи часовник“, наглашава гост Јутарњег програма.

Многи преласку на летње рачунање времена приписују више саобраћајних незгода и срчаних удара, него када се помери уназад. Једна америчка студија показала је да број пацијената због поремећаја срчаног ритма расте након померања сата у пролеће и да ти поремећаји изазивају шлогове, па и престанак рада срца.

Хронобиолошке студије су показале, посебно у земљама попут Сједињених Држава које имају више временских зона и у скандинавским земљама, посебно, где је дужина дана и ноћи другачија, да гледано на популационом нивоу, у недељу и понедељак после померања часовника унапред, већа је инциденца инфаркта миокарда, артијалне фибрилације, као и да то померање доводи до пада концентрације, повећаног броја саобраћајних несрећа.

„Недавно смо обележили и Светски дан спавања који промовише квалитет спавања и квалитетно спавање, а преласком на летње рачунање времена ми се ноћу излажемо дуже једном сату дневне светлости и одлажемо продукцију мелатонина, главног хормона који се лучи током ноћи и одговоран је за оно што зовемо квалитетан сан“, наглашава професор Хрнчић.

Такође, чињеница је да летњим рачунањем времена улазимо у летњу сезону када се количина сунчеве светлости повећава, што је само по себи одговорно за боље расположење, више физичке активности током дана, тако да позитивни ефекти о којима неки говоре нису последица померања часовника, већ самог годишњег доба, напомиње професор.

„Сам прелазак на летње рачунање времена у првој недељи доводи до појаве депресије и лошег расположења, али дугорочно гледано, током лета, због самих околности, имамо боље расположење“, закључује професор др Драган Хрнчић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије