Читај ми!

Фабрика проналазака слави јубилеј: од ербега до МП3

Телевизија високе резолуције, ербег, МП3 – иза свих тих проналазака крију се патенти немачких института „Фраунхофер“. Тамо пуних 75 година откривају ствари које мењају свакодневицу целог света.

Фабрика проналазака слави јубилеј: од ербега до МП3 Фабрика проналазака слави јубилеј: од ербега до МП3

„Фраунхоферово друштво за подстицање примењеног истраживања“ основано је у Минхену 26. марта 1949. године. Идеја је била да се после Другог светског рата практичним истраживањем помогне опоравак привреде.

Друштво „Фраунхофер“ тако је постало трећа велика истраживачка заједница ван универзитета у Немачкој, после Немачке истраживачке заједнице и друштва „Макс Планк“.

Али, „Фраунхофер“ је најпре морао да се бави прибављањем средстава. Први институт је основан тек 1954. у Манхајму и бавио се примењеном микроскопијом, фотографијом и кинематографијом.

Данас 30.000 људи ради за све огранке „Фраунхофера“ у 76 института и јединица. То је највећа организација за примењена истраживања у Немачкој.

Друштво носи име Јозефу фон Фраунхоферу. Тај оптичар рођен крајем 18. века у Штраубингу развијао је двогледе и микроскопе којима је, између осталог, открио линије спектра у Сунчевој светлости.

Био је успешан и као предузетник. Наука и практична примена тако су постали и узор друштва „Фраунхофер“ – напослетку, идеја је да се проналасцима заради новац.

Бројни проналасци

Људи широм света можда нису ни чули за „Фраунхофер“, али свакако знају њихове проналаске. Рецимо, 1989. је један од њихових института пријавио патент којим се аудио-подаци тако кодирају да се могу „компресовати“ без великог губитка квалитета звука. До данас је МП3 остао стандард при снимању и преносу аудио-података путем интернета.

Бело ЛЕД светло такође је изум „Фраунхофера“. Пре тога се комбиновала светлост плавих, зелених и црвених ЛЕД-лампи како би се добило бело, а то је било компликовано и скупо.

Онда је 1995. „Фраунхоферовом“ институту за примењену физику чврстих тела у Фрајбургу пошло за руком да створи „право“ бело светло. Изуми „Фраунхофера“ су и ербегови (airbag), јастучићи који спречавају теже повреде при удесу у аутомобилу, као и ХД телевизија, она високе резолуције коју данас махом гледамо.

Само 2022. године су институти „Фраунхофер“ пријавили 443 проналаска.

Злоупотребе буџета?

Данас годишњи буџет тих института износи преко три милијарде евра. Око милијарду од тога из буџета дају држава и покрајине, остало долази директно из привреде или из конкурса за научне пројекте.

Но, друштво „Фраунхофер“ нашло се на удару државних ревизора у фебруару прошле године. Тврдило се да је „Фраунхофер“ посезао за субвенцијама иако има довољно средстава.

Тадашњи председник друштва Рајмунд Нојгебауер критикован је јер се превише башкарио на путовањима, коришћењем службених возила и трошковима репрезентације.

Прошлог маја је Нојгебауер напустио функцију, а у септембру је отпуштен и члан управе Александер Курц због „тешке повреде обавеза“. „Фраунхофер“ од њега и Нојгебауера потражује накнаду штете.

Можда је то све утицало да 75-годишњи јубилеј буде обележен скромније него што заслужује историјат „Фраунхофера“ .

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво