Читај ми!

Видео-игре – од забаве и разоноде до једне од највећих индустрија на свету

Играње видео-игара, као популарна активност у слободно време, окупља више од две милијарде корисника широм света. Иако су дуго представљале само хоби и забаву, видео-игре су прерасле у озбиљну индустрију са великим потенцијалом за зараду.

Оно што су Јутјуб или Тик-Ток за друштвене мреже, то су Трово и Твич у свету гејминга – платформе које омогућавају уживо пренос различитих игара, што постаје све гледаније на нашим просторима.

„Кад је почела цела пандемија, кад су сви били затворени, тад је стриминг почео да се много више развија него претходних година и то на платформама Јутјуб и Тров, који је почео да плаћа људе да би стримовали на платформи то постало веома популарно јер су људи видели да од тога могу да зараде“, каже Нина Марковић, из е-спорт тима „Зиро тенасити“ (Zero Tenacity).

Иако је гејминг постао својеврстан спорт који претендује да постане и једна од дисциплина на Олимпијским играма, е-спортисте и даље прате предрасуде.

„Електронски спорт је дисциплина која је призната и код нас као аматерска грана спорта. Она се разликује од традиционалног спорта само зато што се играју професионалне видео-игре али исти је систем по питању органа који су постављени да се баве тим играчима. Имате тренере, аналитичаре, спортске психологе, физиотерапеуте“, наводи Димитрије Малешевић, оснивач е-спорт удружења „Зиро тенасити“.

За све који би волели да сазнају више о свету видео-игара, али и о читавој поп култури, право место је предстојећи Сајам видео-игара „Гејмс-кон“ (Games.Con) који се одржава наредног викенда на Београдском сајму.

„'Гејмскон' у нашој јавности представља поп културу и гејминг у најширем могућем смислу. Сам гејминг садржи е-спорт и оно што је нека врста слободног играња, али и производњу игара из развојног дела, један део догађаја је посвећен и томе“, истиче Бошко Ђорђевић из организације „Гејмс-кон Србија“.

Индустрија видео-игара одавно је по вредности претекла филмску и музичку, а све већи по вредности постају и наградни фондови за најбоље играче. Примера ради, чувени гејминг турнир у игрици Дота 2 има наградни фонд од преко 40 милиона долара.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије