Читај ми!

Биткоин – ледена крипто зима или Аста ла виста, бејби

Илон Маск продао је 75 одсто биткоина који су били у власништву „Тесле” и тако изгубио око 150 милиона долара, док „дигитално злато” бележи најгори квартал по паду вредности ове године. Целзијус, један од највећих „позајмљивача” поднео је захтев за банкрот, а платформа Коинбејс отпустила је 1.180 запослених. Стручњаци упозоравају зато на ефекат „крипто зиме”. Марко Живковић, директор маркетинга криптомењачнице ЕЦД каже за РТС да је биткоин до сада проглашaван мртвим више од 450 пута, али се испостављало да то и није баш тако.

Биткоин – ледена крипто зима или Аста ла виста, бејби Биткоин – ледена крипто зима или Аста ла виста, бејби

Британски премијер Борис Џонсон узвикнуо је на крају последњег обраћања у Парламенту: „Аста ла виста, бејби”, алудирајући на чувену реплику из Терминатора 2: Судњи дан у коме киборг, ког глуми Арнолд Шварценегер, на шпанском поручује „видимо се”.

Да ли се Борис Џонсон враћа, или ћемо га гледати у „неком другом филму” видеће се, али изгледа да ћемо биткоин, ипак, још дуго гледати. Ништа од више пута најављиване пропасти. 

После стрмоглавог пада ове године, када је изгубио око 70 одсто вредности, највреднији дигитални новчић се полако уздиже, иако графикони показују сталну смену раста и пада вредности.

Моменат у коме тржиште показује лоше перформансе, названо и „медвеђе тржиште” по узору на берзу, назива се крипто зима и означава негативан сентимент у целом екосистему дигиталних валута.

Вредност биткоина и других дигиталних токена је 2018. нагло пала након вртоглавог успона у 2017. години. Тржиште је било преплављено такозваним почетним понудама новчића (излазак на криптоберзу), када је уливан новац у крипто подухвате од којих је велика већина на крају пропала.

„Пад из 2017. је у великој мери био последица пуцања мехура”, рекла је Клара Медали, директорка истраживања у компанији за криптоподатке „Каико”.

Међутим, тренутни крах је почео раније ове године као резултат макроекономских фактора, укључујући велику инфлацију у САД, док Федералне резерве и друге централне банке повећавају каматне стопе. Тих фактора није било 2018. године.

Биткоин и тржиште криптовалута у ширем смислу су уско повезани са другим ризичним средствима, посебно акцијама. Биткоин је ове године забележио најгори квартал у више од деценије. У истом периоду, Насдак индекс који се састоји великим делом од акција високотехнолошких компанија пао је за више од 22 одсто.

Могућ узрок пада – улазак фондова на криптотржиште 

Марко Живковић, директор маркетинга ЕЦД криптомењачнице каже у интервјуу за Интернет портал РТС-а да кризне ситуације „чисте” тржиште, а они који преживе ову ситуацију изаћи ће много јачи и бољи.

Истина је да се трендови тржишта криптовалута у највећој могућој мери могу пратити и преко најпознатијег биткоина. Узроке за пад вредности биткоина од почетка године треба тражити на неколико страна, али један од најважнијих се вероватно налази у уласку великих компанија и фондова на криптотржиште”, каже Живковић.

Тако је компанија „Тесла моторс” објавила пун финансијски извештај за други квартал, у којем се, између осталог, види да су продате три четвртине залиха биткоина те компаније.

Према Живковићевим речима, након „експлозије” вредности током прошле године које је биткоин достигао, „велики играчи” нису могли да игноришу. Њихов долазак се, каже, показао као мач са две оштрице.

„Крипто је добио јаку инјекцију легитимитета и достигао историјски највише вредности али је, са друге стране, и престао да буде имун на глобална економска кретања. Одржавање глобалних економија током две пандемијске године стигло је на наплату. На то се мора додати и рат у Украјини, а уз глобалну инфлацију све то је резултирало падом на светским берзама. Како су технолошки гиганти попут Нетфликса, Амазона, Епла, Гугла, Фејсбука, Мајкрософта или Пејпала, падали од 20 до невероватних 70 одсто тако се и крипто прилагођавао новим околностима", истиче Живковић.

Цикличност вредности биткоина

Живковић напомиње да постоји одређена правилност у досадашњој историји вредности биткоина.

„Циклуси у којима долази до пада су на сваке четири године. Наиме, сваке четири године се награда за рударе биткоина преполовљава, а година која следи након тога је до сада увек доносила велике скокове вредности”, истиче Живковић.

Наредне две године су, наводи, обично доносиле стагнацију или падове.

„Како је последње преполовљавање награде било 2020. године, ова ситуација за искусније у крипто свету није превелико изненађење”, наводи Марко Живковић.

На питање да ли је то што је један од највећих позајмљивача „Целзијус” поднео захтев за банкрот само врх леденог брега или постоје назнаке да би нешто слично могло да се догоди и са другим великим играчима, Живковић каже да „Целзијус” није, нажалост, прва компанија из ове индустрије која проглашава банкрот.

Криза чисти тржиште 

„Кризне ситуације ‘чисте’ тржиште, а они који преживе ову ситуацију ће дефинитивно изаћи много јачи и бољи. Лако је бити успешан у крипто бизнису када је све ‘зелено’ и када цене из дана у дан скачу", сматра Живковић.

Месеци, а можда и године пред нама ће, наводи, показати чији су бизнис модели били заиста најиновативнији и који пројекти имају светлу будућност.

„Не треба ни занемарити да иако смо се одомаћили са терминима попут криптовалута, ДеФи, НФТ, блокчејн, говоримо ипак о технологији која је са нама тек нешто више од десет година и да су ово још увек бебећи кораци за читаву индустрију", додаје Живковић.

„Крипто зима” је, на неки начин, коректив за све лоше пројекте.

„Kриза ће, као и свака друга, изродити неке нове хероје и показати њихову снагу, али ћемо се и заувек опростити од пројеката који су били преслаби за тест реалности и величине која им је можда поверена без пуно покрића", напомиње Живковић.

Нема болне и сигурне смрти 

Истиче да не види много правих разлога да се говори о болној или било каквој смрти криптовалута.

Биткоин је, додаје, до сада проглашаван мртвим више од 450 пута, али се испостављало да то и није било баш тако. Циклуси и кретања цена нам кажу да је до сада увек након пада следио скок.

„Тренутно не постоји тачка у времену на историјском графикону вредности биткоина у којој ће његова вредност четири године уназад да буде нижа од вредности у тренутку у којем је посматрате”, нагласио је Живковић.

Ипак, наводи, да то не мора ништа да значи.

Да ли је време за куповину 

Живковић истиче да постоје два генерална савета пре било каквог разматрања куповине криптовалута.

„Прво, едукујте се и информишите колико год можете пре одлуке. Истражите све о пројектима и коинима који вас занимају, сазнајте како се сигурно, безбедно и легално могу купити криптовалуте и како након тога да их чувате. Друга препорука је да купујете само онолико колико сте спремни да изгубите у сваком тренутку”, напомиње Живковић.

Марко Живковић истиче да наше тржиште полако сазрева, као и глобално криптотржиште.

„Велики скокови и падови увек повећавају куповине и продаје, али овај благи константни пад је утицао на то да је тренутно код нас потражња за криптовалутама много већа. Односно, људи тренутно много више желе да купују него да продају дигиталну имовину коју поседују”, закључио је Живковић.

Извор фотографије са почетка текста: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије