Морамо ли да пристанемо на све кад преузимамо апликације

Дигитална безбедност постаје једнако важна као она физичка имајући у виду да број пријављених кривичних дела из области високотехнолошког криминала расте 50 одсто годишње. Све већи изазов је сачувати и приватност.

У Европској унији 85 одсто људи између 16 и 74 године користи интернет. Највише се користи за размењивање електронске поште, тражење информација о робама и услугама, гледање видео-садржаја, друштвене мреже, за банкарске услуге и за тражење информација о здрављу.

За све то неопходне су апликације.

Међутим да ли приликом преузимања неопходне апликације треба да дозволимо приступ именику, порукама, галерији фотографија?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Данило Кривокапић из Фондације „Шер“ истакао је да се ипак доста тога променило, те да више не морамо да пристанемо баш на све, као што је то некада био случај.

„Данас, услед неких нових правила, ове апликације нам дају могућност да не дамо све“, каже Кривокапић додајући да много зависи и од типа апликације.

„Ако желимо да користимо Инстаграм, наравно да морамо дозволити да приступи фотографијама. Проблем се јавља када апликације траже дозволе о оним информацијама које нису потребне да би та апликација функционисала“, нагласио је Кривокапић.

Говорећи о подацима које корисници остављају апликацијама, Кривокапић указује на то да кривица није само њихова: „Живимо у свету у којем технологија и интернет функционишу тако да постоји стално праћење грађана. Моје је мишљење да треба да променимо систем како он не би функционисао тако да се подаци константно сакупљају“.

Према његовим речима, када апликације, то јест компаније које их развијају корисницима не би тражиле приступ подацима, коришћење и преузимање апликација, највероватније не би били бесплатни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара