„Сојуз“ пристао на Међународну космичку станицу

Ракета „сојуз МС-11“ са трочланом посадом пристала је на један од модула руског сегмента Међународне космичке станице „Поиск“, саопштио је портпарол руске државне корпорације за космичке активности „Роскосмос“.

Ракета је пристала на руски модул „Поиск“ у 20.33 по московском времену, после чега је посада сачекала два сата да уђе у МКС, када су се изједначи присци у ракети и на станици, рекао је портпарол, преноси Тaс.

Ракета „сојуз“ руске производње, са космичким бродом и трочланом посадом нове експедиције, раније данас је лансирана у орбиту, чиме је отпочето прво путовање с посадом на Међународну космичку станицу откако је у октобру таква мисија пропала због проблема са функционисањем ракете.

„Сојуз МС-11“ је лансиран са космодрома у Бајконуру у Казахстану са руским космонаутом Олегом Коноњенком, астронаутом Насе Ан Меклејн и Давидом Сен Жаком из Канадске космичке агенције, јавља Ројтерс.

Планирано је да посада остане на станици 194 дана.

Како подсећа АП, 11. октобра је ракета „сојуз-ФГ“ са астронаутима Насе Ником Хејгом и космонаутом Алексејем Овчињином почела је да пада два минута након полетања, при чему се активирао аутоматски систем за спасавање који је капсулу с астронаутима лансирао назад ка Земљи.

Руском истрагом је закључено да је узрок пада ракете био квар сензора који је био оштећен током завршног склапања ракете.

Након неуспешног лансирања у октобру, изведена су четири успешна лансирања ракета „сојуз“ како би се осигурало безбедно лансирање с посадом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво