Руска летелица доставила залихе на Мeђународну космичку станицу

Руска беспилотна свемирска летелица пристала је на Међународну космичку станицу, носећи гориво, храну и друге залихе за астронауте на МКС.

Космички брод „Прогрес МС-09“ полетео је у 3.51 по локалном времену са космодрома „Бајконур“ у Казахстану, носећи скоро три тоне залиха, преноси АП.

Руска агенција за истраживање свемира „Роскосмос“ рекла је да је овај пут летелица искористила нови маневар брзог прилаза, чиме је време лета до МКС смањено са шест на четири сата.

Како је раније саопштио „Роскоскос“, космички брод је ка станици први пут кренуо са инсталираним камерама.

Камере су, како је најављено, снимале лет носача ракете „Сојуз-2.1“.

„Системи видео-контроле инсталирани су на космичком броду ради контроле лета космичке ракете“, објашњава руска космичка агенција.

У будућности, „Роскосмос“ намерава да видео-снимке са камера на космичким бродовима интегрише у већину компанија за лансирање космичких бродова како би популаризовала истраживање свемира.

На МКС се тренутно налазе астронаути Насе Дру Фојстел, Рики Арнолд и Серена Онон Чанселор, астронаут Европске свемирске агенције из Немачке Александар Герст и два руска космонаута Олег Артемјев и Сергеј Прокопјев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво