„Спејс икс“ послао у орбиту ракету са 10 сателита

Прва од две ракете „фалкон 9“ успешно је лансирана са 10 сателита. Друга летелица компаније „Спејс икс“, која ће транспортовати разне потрепштине на Међународну космичку станицу, треба да полети у понедељак.

Летелица је лансирана из базе Ванденберг у Калифорнији. У питању је иста ракета „фалкон 9“ помоћу које су и прошлог октобра лансирани сателити. Нова мисија подразумевала је лансирање још 10 сателита који ће се придружити новој генерацији телекомуникационе мреже компаније Илона Маска, пише Индипендент.

„Спејс икс“ није покушао да врати раније лансирану ракету „фалкон 9“, али је у плану спасавање носа ракете који прекрива терет приликом лансирања.

Наредно лансирање је заказано за понедељак у 14.30 сати по локалном времену на Флориди (20.30 средњеевропском времену).

Ракета која ће се користити у понедељак употребљена је током 12. мисије када је летела до Међународне космичке станице у аугусту, због чега „Спејс икс“ вероватно неће покушавати да је спасе.

Стручњаци „Спејс икса“ морају да буду додатно опрезни јер на Земљу неконтролисано пада нефункционална кинеска свемирска станица „Тијангонг-1“.

Илон Маск и „Спејс икс“ имају огромне амбиције које укључују и слање милион људи на Марс. Како би се то остварило, компанија прво мора доказати да се може носити с честим лансирањима, тако да сада покушава да убрза темпо својих мисија.

Само током 2017. године Маскова компанија је лансирала 18 ракета, а рачунајући ракету у понедељак биће купно седам лансирања до сада у овој години.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво