Кинески сателит пада већ сутра, место тешко одредити

Кинеска свемирска лабораторија „Тијангонг 1“, који је, због квара, почео неконтролисано да пада ка Земљи, могао би већ сутра да уђе у атмосферу наше планете, али је мала вероватноћа да ће неки његов део пасти на тло.

Европска свемирска агенција (ЕСА) процењује да ће се то догодити у недељу, током дана, док су раније процене кинеске свемирске агенције биле да ће то бити између суботе и среде, преноси Ројтерс.

„Тијангонг 1“, 10,4 метра дуга и 8,5 тона тешка свемирска лабораторија, лансирана је 2011. године, као експериментална платформа за веће пројекте у оквиру амбициозног плана Пекинга да до 2023. године има сталну свемирску станицу у Земљиној орбити, наводи АП.

Очекује се да ће „Тијангонг 1“ сагорети приликом уласка у Земљину атмосферу, и да неће представљати претњу по људе и имовину на тлу.

Агенција АП наводи да западни стручњаци тврде да је Кина изгубила контролу над својим сателитом, што у Пекингу негирају.

Место евентуалног пада је тешко одредити, пошто покрива велики део планете – између 43 степена северне и 43 степена јужне географске ширине. На северној полулопти, сигурно су поштеђени северни део Европе, Русија и Канада.

АП наводи да се очекује се да само 10 одсто сателита преживи улазак у атмосферу, углавном тежи делови.

Вероватноћа да неко том приликом страда процењена је на један према билион.

Кинеско министарство спољних послова је навело да је мала вероватноћа да неки већи комад „Тијангонга 1“ падне на тло, и додало да је Пекинг у блиском контакту са Уједињеним нацијама у вези са тиме, преноси Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво