Кинеска космичка станица пада на Земљу за неколико дана?

Делови покварене космичке станице „Тиангонг-1“ могли би да падну на површину Земље већ у петак, упозорили су научници који прате кретање кинеске летеће лабораторије.

Европска агенција за истраживање свемира прогнозирала је да ће „Тиангонг-1“ (Небеска палата) пасти на Земљу између 30. марта и 2. априла, јавља Би-Би-Си.

Још се не зна где ће пасти кинеска космичка станица, која је део амбициозног свемирског програма те азијске земље и прототип прве такве станице са људском посадом чије је лансирање планирано за 2022. годину.

Небеска палата кренула је пут космоса 2011. године, а своју мисију завршила је пет година касније, од када се очекује њен пад на Земљу.

„Тиангонг-1“ је узрок многих брига јер Кина више нема контролу над њом. Кинески инжењери не могу поново да упале моторе и усмере космичку станицу ка некој већој воденој површини.

Станица „Тиангонг-1“ била је тешка готово 8.500 килограма када је лансирана 2011. године, што је квалификује за један од најмасивнијих објеката који ће неконтролисано пасти на површину Земље. Ипак, највећи део летелице сагореће у атмосфери, али је могуће да ће њени већи делови пасти на тло.

Небеска палата креће се нешто брже од 27.000 километра на час.

Научници прате кретање станице, али је то све што могу у овом моменту јер је процењено да ће пасти негде у Јужној Америци, Африци, Аустралији, деловима Северне Америке, Азије или Европе. Упркос томе, вероватноћа да ти делови погоде некога је изузетно мала.

Осим Европске агенције за истраживање свемира, „Тиангонг-1“ прате и Наса и непрофитна организација "Aerospace Corporation".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво