Како се у Србији могу користити биткоини?

У Србији се може трговати биткоинима, али треба нам и закон о трговању криптовалутама, који је у Европској унији већ на снази. Да би се то десило, неопходно је најпре подучити грађане и запослене у државној администрацији о значају употребе нових валута, такозваних коина, речено је на скупу о криптовалутама у Привредној комори Србије.

Јутрос је биткоин вредео око 16.700 долара, али се не може сигурно предвидети колико ће вредети сутра. Процењује се да се биткоин неће свакодневно користити јер су трансакције скупе. Стручњаци кажу да је за велике трансакције исплативији од стандардног банкарског система.

Европска унија је већ донела регулативу о криптовалутама, па се очекује да ће и Србија у наредних пет година добити такав закон.

Постоје предрасуде да је трговање криптовалутама "финансијски балон" и да је у питању пирамидална превара. Биткоином се тргује као и сваком другом валутом, али не на берзама већ преко "мењачница", кажу у београдском Центру за економска истраживања.

"Биткоином се тргује релативно лако, може се лако и користити и већ постоје дебитне картице за биткоин. Можете да платите било коју робу или услугу у Србији, а да трговцу изађе рачун у динарима. Значи врши се моментална конверзија из биткоина у динаре. Може се користити било где, где се прихватају Виза и Мастер Кард картице", каже Никола Корбар, директор Центра за економска истраживања Београд.

Више од 90 одсто коина у свету је у рукама четири и по одсто богаташа. У Србији се, за сада, биткоин мало користи. У употреби криптовалута у свету предњаче азијске и афричке земље и земље Јужне Америке у којима је банкарски сектор неразвијен.

Биткоини су, према оцени стручњака, најзаштићеније валуте на планети јер их је, како кажу, немогуће фалсификовати.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије