Наса тражи прикладну поруку за „Војаџер“

Америчка агенција за истраживање свемира позвала је јавност да да предлоге за поруку која ће бити упућена сонди „Војаџер један“ поводом 40. годишњице њеног лансирања.

„Војаџер“ се налази дубоко у свемиру, око 20 милијарди километара од Земље. Од свих људских производа, он је стигао најдаље.

Сонда је такође прва свемирска летелица која је ушла у међузвездани простор, што према дефиницији Насе, представља место на коме се утицај Сунчевог магнетног поља више не осећа.

Наса ће предлоге примати путем Твитера, Инстаграма, Фејсбука и других друштвених мрежа, а потом ће корисници гласати за поруку коју ће Земљани послати удаљеном свемирском путнику.

Предложене поруке ће моћи да имају највише 60 карактера. Наса, њена славна Лабораторија за млазни потисак и екипа која ради на „Војаџеру“, правиће избор, а изгласана порука ће бити послата 5. септембра.

„Војаџер један“ је лансиран 5. септембра 1977. године, а „Војаџер два“ две недеље касније, оба на  ракетама "Titan Centaur".

Њихова мисија је била да проуче џиновске планете Сунчевог система, Јупитер, Сатурн, Нептун и Уран.

„Војаџер два“, чији планирани пут је дужи него „Војаџера један“, налази се на више од 18 милијарди километара од Земље.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије