Кина упозорава на нови вирус, јачи и од „Вона крај“ вируса

Кина је упозорила кориснике „Виндоус“ оперативног система да се заштите од новог вируса који блокира податке на компјутеру и не дозвољава његово коришћење док се не отплати откуп, такозвани „ренсомвер“, који је сличан нападу „Вона крај“, главном кривцу за хаос у свету прошле недеље.

Вирус UIWIX енкриптује и мења имена докумената у оперативном систему Виндоус, упозорио је у среду национални центар Кине за хитне одговоре на појаву вируса (ЦВЕРЦ), поручујући корисницима да инсталирају најновију „Мајкрософтову“ верзију, преноси АФП.

Упозорење долази „за петама“ сајбер напада Вона крај (WannaCry) који је погодио на стотине хиљада компјутера широм света.

Иако још није откривена ни једна зараза вирусом UIWIX у Кини, вирус се проширио у другим државама и изазвао безбедносну узбуну прошле недеље у данској компанији за сајбер безбедност „Хејмдал секјурити“.

UIWIX наставља тамо где је први талас Вона крај стао са истом способношћу самоумножава која му омогућава да се брзо шири“, наводи се у саопштењу фирме.

Фирма је упозорила да је овај вирус можда много јачи од Вона крај вируса због тога што га је много теже уништити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво