Аустријски суд забранио говор мржње на „Фејсбуку“

Виши суд у Бечу пресудио је да „Фејсбук“ мора да избрише објаве у којима постоји говор мржње, а та одлука може да има последице и ван Аустрије.

Аустријски суд забранио говор мржње на „Фејсбуку“ Аустријски суд забранио говор мржње на „Фејсбуку“

Странка Зелених Аустрије покренула је поступак пред судом у Бечу с циљем да се уклоне све лажне објаве о лидерки Еви Главишниг.

Виши суд је донео пресуду да се ти постови морају избрисати не само у Аустрији већ глобално на мрежи, односно да се не може само затворити за читање у једној земљи.

Портпарол Зелених Дитер Брос оценио је да је реч о веома битној пресуди.

Изразио је наду да ће „Фејсбук“ сада због претећих судских поступака променити своје понашање по питању говора мржње.

Досад је „Фејсбук“ био само изложен тврдњама да је реч о „највећој платформи за говор мржње“, истакли су Зелени, додајући да сада може бити суочен са суђењима.

Повод за пресуду била је тужба Зелених против једног лажног профила (Михаела Јаскова“, преко којег су ширене поруке са говором мржње усмерене против Главишнигеве).

Најпре је пред судом изборен налог да се избришу поруке портив Главишнигеве, али се на то жалио „Фејсбук“, те у жалби довео у питање да ли се на ту социјалну мрежу може применити аустријско законодавство, као и да ли може постојати обавеза да се брише говор мржње од стране компаније.

„Фејсбук“ је досад тврдио да је седиште у Калифорнији и да само тамо може бити поднета тужба, односно у Ирској где има европску испоставу.

Виши суд донео је необично јасну пресуду у којој јасно стоји да је код поменутих постова реч о говору мржње, као и да може да се примени аустријски закон.

Зелени намеравају да делују даље против „Фејсбука“ и преко суда да натерају ту компанију да саопшти податке о особама које отварају лажне профиле.

То је досад одбијао „Фејсбук“, односно истиче да то може да се добије само ако постоји судски захтев.

Такође Зелени најављују да ће, ако „Фејсбук“ одбије да обрише, како је наложио суд, говор мржње са своје мреже, затражити присилну примену судске одлуке у Ирској, а тада компанији прети новчана казна, и чак, што је могуће искључење сервера.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво