У САД ће јабуке ускоро брати роботи

Две калифорнијске компаније ужурбано раде на роботу који би брао воће, јер воћари годинама имају проблема с радном снагом коју добрим делом чине илегални радници.

„Еф-Еф Роботикс“ и „Абандант роботикс“ поставили су циљ да се механички берачи појаве на тржишту до 2019. године.

Машина коју прави „Еф-Еф Роботикс“ имаће по три прста на „шакама“, које ће моћи да откидају воћке са грана, од четири до дванаест руку, и моћи ће да сакупе и до 10.000 јабука на сат.
Компанија „Абандант роботикс“ ради на роботу који би усисавао плодове.

Иако финансијски детаљи нису саопштени, компаније тврде да ће се роботи купцима исплатити у року од две године, што би значило да ће сваки робот коштати стотине хиљада долара.

Синдикати тврде да ће увођење робота имати негативан ефекат јер ће велики број људи остати без посла, а роботи не могу да уместо људи троше новац и тако улажу у локалну економију.

Иако су жетва и многи други пољопривредни послови одавно механизовани, брање воћа се и даље обавља ручно како се не би оштетио изглед плода.

Пољопривреда у америчкој савезној држави Вашингтон дуго се бори с мањком радника и зависи од Мексиканаца који током сезоне долазе у САД, али је сада њихов долазак доведен у питање ставом администрације председника Доналда Трампа о сузбијању имиграције.

„Берча је све мање, млади не желе да раде у пољопривреди, а старији полако одлазе у пензију“, рекао је Гад Кобер, један од оснивача „Еф-Еф Роботикса“.

За разлику од људи, роботи се не умарају и могу да раде 24 часа дневно.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво