Да ли је нова „Ербасова“ капсула будућност транспорта?

У Швајцарској је недавно представљена специјална капсула која би могла да буде будућност саобраћаја. Кретала би се по својој путањи, на земљи, али би могла и да лети.

Капсула је названа „Поп-ап“ и производ је две компаније – европског произвођача авиона „Ербаса“ и италијанске дизајнерске фирме „Италдизајн“. Представљена је футуристичка визија кретања по граду.

Загушеност у саобраћају, загађеност и стални пораст становника у градовима подстичу иноваторе да осмишљавају нове системе за транспорт који ће обликовати будућност главних градова у свету.

Идеја је једноставна – путници ће моћи да ускоче у капсулу која се налази у једном возилу које се самостално креће. Оно ће путнике превозити до жељеног одредишта, без потребе да промене превозно средство. У пару са путничком капсулом биће и два различита и независна модула на електрични погон.

„'Поп-ап' је нови концепт мобилности. Оно што је важно јесте да комбинује транспорт по земљи и у ваздуху и омогућава путницима да брже стигну од тачке А до тачке Б. Омогућено је партнерство између произвођача авиона и аутомобила, два моћна сектора који су се удружили у развоју нове технологије и концепата за потребе паметних градова у будућности“, објашњава Матијас Томсен из „Ербасовог“ одељења за мобилност у градовима.

Шасија је од угљеничких влакана, а капсулу покреће једна батерија. Платформа која користи вештачку интелигенцију омогућиће корисницима да капсулу одвоје од земаљског модула и уз помоћ ваздушног буду на четири до пет метара изнад земље, што омогућавају осам ротора.

Овај мултимодуларни систем ће бити тестиран наредних година, а његови творци верују да би могао постати функционалан наредне деценије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво