Незаустављива руска ракета?

Русија се припрема за тестирање новог хиперсоничног пројектила који је готово немогуће пресрести. Ракета „циркон“ је у стању да лети и до шест пута брже од звука. Запад је и више него забринут.

Руска хиперсонична ракета, која би требало да достигне брзину од 7.400 километара на сат, представља такав „квантни скок у технологији“ да би западна противваздухопловна одбрана одједном могла да постане „застарела“, оцењује за Дојче веле британски аналитичар Тим Рипли.

Ако се нова технологија покаже као успешна, крстарећа ракета „циркон“ ће растојање од 250 километара моћи да пређе за само два и по минута – а то је толико брзо да је чини готово „недодирљивом“ за конвенционалну технологију одбране.

Ракета „циркон“ развијана је неколико година и њом ће бити наоружани руски ратни бродови. Новинска агенција Интерфакс је прошлог месеца јавила да ће ракета од пет тона први пут бити тестирана овог пролећа, годину дана раније него што је планирано. Руски медији јавили су да би пројектил могао да буде потпуно оперативан до краја ове деценије.

Још нису ни запловили – а већ старо гвожђе

Регујући на развој „циркона“, неколико новина у Великој Британији ових дана је упозорило да би тиме постали рањивији чак и најмодернији ратни бродови САД и Велике Британије – укључујући и носаче авиона.

На пример, два најновија британска носача авиона „Краљица Елизабета“ и „Принцеза од Велса“, који би требало да уђу у флоту 2020. године, могу да пресретну само ракете дупло спорије од „циркона“, пише Индепендент. Ти ратни бродови британску владу су коштали 8,1 милијарду евра, а ново руско хиперсонично оружје претвориће их у највећу пропалу војну инвестицију свих времена.

Према руским медијима, „циркон“ може да се програмира да током лета тражи и напада свој циљ и могао би чак да досегне удаљености од око 500 километара. Рипли каже да би тим руским оружјем рањиви постали и многи европски градови: „Уз модификацију, могући су напади какве је у прошлости САД изводила против Ирака, Авганистана и Србије“.

САД заостају за Русијом, Кином и Индијом

Сједињене Америчке Државе такође развијају своје хиперсонично оружје, али тамошњи научници изгледа нису тако далеко одмакли. У извештају за прошлу годину, Америчка национална академија наука закључила је да у трци наоружавања хиперсоничним оружјем САД заостају за Русијом и Кином. Академија је позвала на даља улагања у пројектиле који могу да досегну брзину од пет маха или више.

„Колико се зна, изгледа да је Запад прилично заостао. Али то не значи да не постоји неки супертајни пројекат Америчке агенције за пројекте одбране (ДАРПА)“, каже Рипли. Та агенција има годишњи буџет од три милијарде долара за развој нових технологија за америчку војску.

Неизбежна трка у наоружању

Рипли верује да се Запад с правом брине због руских војних достигнућа и упозорава да је нова трка у наоружању сада неизбежна: „Поново смо у периоду могућег војног реципроцитета. Недавно смо имали догађаје у Украјини, на Криму и у Сирији, где је Русија користила оружје које је свакако у рангу с америчким и британским еквивалентима, укључујући и крстареће ракета из подморница.“

Имајући у виду да је председник САД Доналд Трамп недавно наредио повећање војног буџета од 9,4 одсто, односно за око 54 милијарде долара, Риплија интересује да ли ће га следити и европски лидери. У последњих неколико месеци, Вашингтон је појачао притисак на Немачку да повећа издвајања за војску.

Раније овог месеца, канцеларка Ангела Меркел обећала је да ће њена влада радити на испуњавању циља НАТО-а и да ће до 2025. године за одбрану издвајати два одсто бруто домаћег производа.

„То би сада требало посматрати како би се видело да ли ће Европа заиста почети више да улаже у наоружање и војну опрему, како би најновијим производима контрирала онима који долазе из Русије, Кине и Индије“, закључује за Дојче веле аналитичар Тим Рипли.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво