Уводи се бежични интернет у 40 школа у Србији

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија „Мајкрософт“ покренули су пројекат увођења бежичне интернет мреже у школама у руралним подручјима Србије.

Осим брзог бежичног интернета, чије ће коришћење бити бесплатно, 40 основних и средњих школа, са више од 17.000 ученика и 2.000 наставника, добиће висок ниво сигурности и контролу коришћења садржаја на интернету кроз наменски портал.

„Овај пројекат је још један у низу наших заједничких настојања да унапредимо инфраструктуру у школама како бисмо подигли ниво дигиталних компетенција наставника и дигиталне зрелости школа“, навео је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Унапређивање наставе употребом ИКТ-а и увођење дигиталних сервиса у функционисање школа чини предуслове да школа образује дигитално компетентне ученике, спремне за живот у 21. веку, додао је он.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изразила је очекивање да ће технолошка модернизација у тим школама омогућити унапређење наставног процеса, односно адекватно изучавање предмета информатике и рачунарства, који ће од следеће школске године бити обавезан.

„Јачање информационо-комуникационе инфраструктуре образовног система, посебно у руралним подручјима, услов је за спровођење савременог наставног програма и отклањање социјалног и економског јаза међу генерацијама које долазе“, подвукла је Матићева.

„Пројекат пружања услуге бежичног интернета у школама у Србији изузетно је важан за канцеларију 'Мајкрософта' због наше посвећености подршци модернизације образовања у Србији. То је истовремено наш исказ посвећености активној и доброј сарадњи са ресорним министарствима у Србији, што нас обавезује да наставимо рад на увођењу технолошких решења која доприносе конкурентности наших долазећих генерација и целе земље“, истакао је Жељко Вујиновић, генерални директор „Мајкрософта“ за Србију и Црну Гору.

Пројекат је започет 20. марта инсталацијом опреме на четири локације – у основној школи у Бачу и гимназијама у Новом Пазару, Рашкој и Пожеги, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

Планирано је да до краја маја опрема буде инсталирана у преосталим школама, а до краја јуна 2017. биће омогућена и употреба сервиса „мајкрософт офис 365“ за образовање и унапређење наставе наставницима и ученицима у одабраним школама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво