„Гугл“ уводи алатке за контролу екстремистичког садржаја

После одлуке великих компанија да повуку своје рекламе са водећих интернет платформи где су пласиране уз неприкладан екстремистички садржај, „Гугл“ је најавио да ће увести нове алатке којима ће се тим фирмама дати већа контрола.

Знамо да компаније које се рекламирају не желе да виде своје рекламе поред садржаја који није у складу са њиховим вредностима, рекао је директор пословања „Гугла“ Филип Шиндлер у посту на блогу те компаније.

„Гугл“ је од краја прошле недеље био захваћен полемиком у Великој Британији после објављивања чланка у Тајмсу према коме су рекламе једног броја великих фирми и организација окачене поред екстремистичких садржаја на интернет платформи те америчке компаније, укључујући и на њеној видео-филијали Јутјуб.

Међу контроверзним порукама биле су изјаве у одбрану силовања, антисемитске изјаве и позиви на мржњу, навео је лист.

Неке велике фирме због тога су прекинуле да се оглашавају преко „Гугла“, међу њима ланац „Маркс енд Спенсер“, банке РБС и ХСБЦ, „Мекдонладс“, као и велике медијске групе као што су ББЦ и Гардијан.

Куповина и продаја простора за оглашавање на „Гуглу“ или његовој видео-филијали Јутјубу не спроводи се директним контактом већ аутоматизованим системом базираним на алгоритму.

„Гугл“ је и до сада наводио да филтрира садржаје на којима се постављају рекламе. Та група најавила је сада да ће ефикасније повлачити рекламе везане за садржаје где се нападају особе на основу расе, вере или рода, истакао је Шиндлер.

Када је реч о Јутјубу, „Гугл“ ће обезбедити да се рекламе појављују само на садржајима које објављују особе које се држе принципа те видео платформе.

Оглашивачи ће моћи лакше да контролишу где им се постављају рекламе на Јутјубу и на интернету. Они ће моћи да бирају да не буду повезани са одређеним интернет сајтовима.

„Све у свему ове нове мере знатно ће ојачати наш капацитет да се помогне оглашивачима да стигну до шире јавности а да истовремено поштују своје вредности, рекао је Шиндлер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво