„Мајкрософт“ потврдио ману „Виндоуза“ коју користе хакери

Америчка корпорација „Мајкрософт“ потврдила је да постоји мана у њеном оперативном систему „Виндоуз“, коју је недавно обелоданио супарнички „Гугл“, a коју хакери користе за нападе на политичке институције САД.

Група хакера коју „Мајкрософт“ назива „Стронцијум“ води кампању илегалног прикупљања података против специфичних циљева, укључујући владине службе и дипломатске и војне институције, написао је на званичном сајту Тери Мајерсон, потпредседник „Мајкрософта“ задужен за Виндоуз.

„Мајкрософт“ описује „Стронцијум“ као пиратску групу чије особине указују на подршку државе, али Мајерсон не наводи које.

Стручњаци за безбедност ту хакерску групу, која има и низ других назива, описују као повезану с Русијом. Она је осумњичена за недавне нападе на сервере америчке Демократске странке.

Управа америчке обавештајне службе (ODNI) је почетком октобра саопштила да Москва покушава да се „умеша у амерички изборни процес“, што је Кремљ оценио као „бесмислицу“.

У новом случају, хакери комбинују напад илегалног прикупљања података на превару са експлоатацијом „рупа“ у Виндоузу и у програму фирме „Адоб“, Флешу, да би инсталирали „улаз“ у нападнуте рачунаре, које потом могу да користе како желе, а да власник то не зна.

Мајерсон пише да „одлука 'Гугла' да открије ту рањивост пре него што је поправљена, повећава ризик за кориснике“. „Гугл“ тврди да је „Мајкрософту“ дао седам дана да реши проблем пре него што га је објавио, и да је о томе обавестио „Мајкрософт“ и „Адоб“ 21. октобра.

„Мајкрософт“ је у уторак саопштио да припрема поправку програма, коју ће корисници моћи да преузму 8. новембра.

Међутим, Тери Мајерсон уверава да ни сада не би требало да су изложени ризику они који користе „Мајкрософтов“ претраживач интернета Еџ и најновију верзију оперативног система Виндоуз 10.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије