Таксији без возача на улицама Сингапура!

Будућност је стигла! Барем у Сингапур, где су први самовозећи таксији на свету почели да возе муштерије.

Таксији без возача на улицама Сингапура! Таксији без возача на улицама Сингапура!

Сервис није доступан свим становницима Сингапура, али неколико одабраних, наоружаних мобилним телефонима, сада могу да позову такси и да не воде рачуна како ће да се опходе према таксисти.

Нови такси сервис, који је покренула старт-ап компанија "NuTonomy", за сада је скроман и оперативан је на свега 200 хектара у Сингапуру, у области One-North.

За сада су оцене путника позитивне, али тек након што је прошао првобитни шок.

„Ушла сам у кола помало нервозна, јер је страшно кад помислите да нико не контролише возило и када су кола кренула била сам шокирана, јер је волан почео сам да се окреће. Изгледало је као да је унутра дух или нешто слично, али како су кола наставила да се крећу била сам пријатно изненађена, јер је све ишло глатко и врло контролисано тако да сам постепено почела све више да верујем колима“, прича муштерија Оливија Сио, преноси Глас Америке.

Овакав такси, за сада, ради на само шест километара пута, а у возном парку има укупно шест аутомобила. Компанија међутим очекује да ће до краја године дуплирати број самовозећих кола.

Представниц компаније такође објашњавају да им циљ није да само покажу нову технологију већ да се обави студија која ће показати како аутономна возила могу знатно да смање број аутомобила на путевима - ако буду прихваћена.

„Могли бисмо да смањимо број од 900.000 приватних таксија на око 300.000, а да и даље задовољимо потребе тржишта, и да не буде продужено време чекања. Када можете толико кола да уклоните са пута то вам даје разне могућности - можете да правите мање путеве, мањи паркинг и можда би то променило начин живота људи у градовима“, оценио је Даг Паркер из компаније "NuTonomy".

Возила раде уз помоћ система за препознавање, слично радару, али са ласерима, те је шест камера инсталирано на хауби са задатком да прате дешавања у саобраћају и да пазе на евентуалне препреке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије