Научник „узгаја“ уши од јабука

Канадски научник Ендру Пелинг прекршио је сва правила конвенционалне медицине и генетике тиме што је објавио да ради на „узгајању“ уха користећи ткиво јабуке.

Само један од пројеката на којима Ендру Пелинг, који има лабораторију у Отави, ради је креирање „људских“ ушију од ћелија које су узете из јабуке. Иако изгледа попут правог уха и садржи људске ћелије, таква ушна шкољка ипак не може пацијентима да омогући слух.

„Узели смо јабуку, уклонили све ћелије и ДНК јабуке и у њу смо ставили људске ћелије. Од јабуке су остала само целулозна влакна. Моја супруга је од њих направила облик уха и однео сам их у лабораторију где су ћелије јабуке замењене људским ћелијама. Та ткива могу бити уграђена у људско тело“, открио је Пелинг.

У свом истраживању, објављеном у магазину Plus One, овај научник наводи да значај пројекта лежи у томе што су јабуке врло јефтине у поређењу са другим начинима „узгајања“ људског ткива.

„Комерцијална ткива могу бити изузетно скупа и проблематична јер потичу од животиње или кадавера. Користили смо јабуку и платили центима. Основали смо компанију коју покреће мисија. Направили смо машине које праве та ткива, а своје знање поделили смо и са другима“, нагласио је Ендру Пелинг.

Технологију још не продаје, али претпродајне информације могу се наћи на интернет страницама његове компаније. Могућност да се људски органи узгајају од пацијентових властитих ћелија била би од велике помоћи с обзиром на то да у целом свету влада несташица органа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије