Како ће будући монарси Данске и Шпаније прославити пунолетство

Овог месеца двоје будућих монарха Европе прославиће 18. рођендан – дански принц Кристијан и шпанска престолонаследница Леонор. Откривамо вам детаље. 

У недељу 15. октобра дански принц Кристијан, најстарији син престолонаследника Фредерика и његове супруге принцезе Мери, напуниће 18 година.

Дански краљевски двор објавио је како ће прославити овај важан догађај, за који су позивнице увелико одштампане.

У Кристијанову част одржаће се свечана смена страже у краљевској резиденцији Амалијенборг у Копенхагену. 

Неколико стотина позивница већ је послато за гала вечеру коју приређује Кристијанова бака, краљица Маргрете, на којој ће бити представника из свих крајева земље, са Гренланда и Фарских острва. Догађај је замишљен тако да у њему учествује много слављеникових вршњака, девојака и младића његових година, који су већ остварили значајне успехе у спорту, уметности, култури. 

Будући да је „дрес кôд“ балски – балске хаљине и смокинзи, може се очекивати да ће на братовом рођендану први пут светлуцаве дијамантске тијаре носити његове млађе сестре, 16-годишња Изабела и 12-годишња Јозефина.

Млађахни принц и будући краљ већ стасава у једног од најпожељнијих младожења Европе, па се медији утркују да му пронађу невесту.

Тако је пре неколико месеци у јавности кружила непроверена информација о романси принца Кристијана и 18-годишње принцезе Марије Кјаре од Бурбона и Две Сицилије, потекла од једне заједничке фотографије на Инстаграму. Неки медији су били толико агресивни у преписивању и измишљању, да је Кјара морала да се огласи преко друштвених мрежа и демантује да између ње и Кристијана постоји ишта више од пријатељства.

 За разлику од будућег краља Данске, шпанска престолонаследница, која постаје пунолетна последњег дана октобра, свој 18. рођендан прославиће у кругу породице. Прелепа принцеза Леонор претходно ће испунити свечану обавезу полагања заклетве Уставу пред Конгресом и Сенатом. Овај свечани чин изјаве оданости Уставу и законима земље, народу и краљу, део је шпанске традиције и обавеза је сваког наследника круне на дан пунолетства. 

Након тога у краљевској палати ће јој бити уручен краљевски орден Реда Карлоса III, а потом ће уследити породично славље, где се, осим краља Фелипеа, краљице Летисије и слављеничине млађе сестре, инфанткиње Софије, очекују и баке и деке, а можда и други рођаци. 

Подсетимо, шпанска краљевска породица је у најближем сродству са грчком, јер је Фелипеова мајка, краљица Софија, сестра покојног грчког краља Константина, који је актуелном шпанском краљу био ујак.

среда, 12. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије