Обама: Али је уздрмао и побољшао свет

Амерички председник Барак Обама рекао је да је Мухамед Али „уздрмао и тиме побољшао свет“ и истакао да је легендарни боксер био уз раме с Мартином Лутером Кингом и Нелсоном Манделом у борби за оно што је исправно.

У званичном саопштењу, Обама је навео да је „Мухамед Али је био Највећи. Тачка. Ако бисте га питали, он би вам то и рекао. Рекао би вам да је 'дупло највећи', да је ставио лисице на муњу, сместио гром иза решетака. У својој приватној радној соби чувам пар његових рукавица, тачно испод фотографије на којој стоји изнад срушеног Сонија Листона“.

Мухамед Али преминио је у ноћи између петка и суботе од компликација изазваних Паркинсоновом болешћу, од које је боловао последње три деценије. Имао је 74 године.

„'Ја сам Америка', рекао је једном приликом. 'Ја сам део који не препознајете, али навикните се на мене – црн, самоуверен, дрзак, моје име, а не ваше, моја вера, а не ваша, моји циљеви. Навикните се на мене'. То је Али кога сам упознао када сам одрастао – човек који се борио за оно што је исправно. Човек који се борио за нас. Стајао је уз Мартина Лутера Кинга и Нелсона Манделу, устајао је када је било тешко, говорио је када би други ћутали“, написао је Обама.

Амерички председник је истакао да се Али борио ван ринга и да га је то коштало титуле и угледа.

„То му је донело непријатеље на десној и левој страни, скоро га је одвело у затвор. Међутим, Али је остао на свом месту. Његова победа нам је помогла да се навикнемо на Америку коју данас познајемо“, истакао је Обама.

Обама је навео да Али није био савршен, али да му је, ипак, „дивна душа на крају донела више навијача него непријатеља“.

„Мухамед Али је уздрмао свет. И свет је због тога бољи. Сви ми смо бољи због њега. Мишел и ја исказујемо најдубље саучешће његовој породици и молимо се да највећи борац свих времена коначно почива у миру“, закључио је амерички председник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије