Преминуо сниматељ Хаскел Векслер

Чувени амерички директор фотографије Хаскел Векслер умро је у 94. години. Његова породица потврдила је да је Векслер преминуо мирно, у сну.

Због свог иновативног приступа снимању, освојио је два Оскара за фотографију – за филм Ко се боји Вирџиније Вулф? Мајка Николса и Пут ка слави Хола Ешбија, биографски филм о америчком фолк музичару Вудију Гатрију.

Снимио је најутицајније ангажоване филмове 1960-их и 1970-их, укључујући антиратни класик са Џејн Фондом и Џоном Војтом, Повратак ратника (Coming Home) и У врелини ноћи (In the Heat of the Night) са Сиднијем Поатјеом и Родом Стајгером.

Био је један од од ретких сниматеља који је добио своју звезду на холивудској Стази славних.

Потписао је више десетина дугометражних филмова и снимио бројне документарне и рекламне филмове.

Векслер, који је свој први филм снимио када је имао 12 година са породичном камером током одмора у Мусолинијевој Италији, имао је интуитиван приступ сниматељском послу.

Елизбет Тејлор и Ричарда Бартона у црно-белом филму Ко се боји Вирџиније Вулф? снимао је камером из руке, а 1976. године је за „пут ка слави“ користио Steadicam, тада револуционално откриће на пољу филма.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара