Век од рођења Едит Пјаф

Славна француска шансоњерка Едит Пјаф данас би напунила 100 година, а њена музика није ни најмање изгубила на снази и актуелности.

Век од рођења Едит Пјаф Век од рођења Едит Пјаф

Две данашње поп диве, Мадона и Селин Дион, одале су признање Едит Пјаф у данима најжешћих терористичких напада на Француску у последњих пола века.

„Искусила је трауму на својој кожи. Знала је шта је бол. Пролила је доста суза током свог живота. Сигурна сам да би, да је данас жива, била дубоко погођена оним што се десило“, рекла је за АП Кристин Лом, рођака прослављене уметнице.

Певачица, којој су њени сународници наденули надимак „Врабац“ (Пјаф), јер је била висока свега 146 сантиметара, почела је да пева на улицама Париза. Захваљујући свом специфичном, продорном гласу постала је глас Француске у свету.

Едит Пјаф је рођена као Едит Ђована Гасион у радничком кварту Белвил, у Паризу, где је певала с оцем, циркуским акробатом.

Каријеру је започела 1935. године, наступајући у ноћним клубовима. Убрзо се прославила и постала прва Францускиња која је освојила Америку.

Пјаф, међу чијим песмама су најпознатије La vie en rose, Milord, Non, je ne regrette rien, L'humane a l'amour, Padam, Padam, Sous le ciel de Paris, умрла је 10. октобра 1963. године од исцрпљености и болести јетре.

„Живела је своје песме. Свака њена песма била је као прича коју је испредала публици“, објашњава Кристин Лом која је 2013. године објавила књигу Последња љубав Едит Пјаф.

„Њене песме су често биле тужне, али је у њима увек било мало места за наду и боље дане“, рекао је Матје Мулен из дискографске куће "Parlophone", додавши да су оне представљале живот легендарне шансоњерке, али и живот сваког човека.

„То је разлог зашто ју је публика толико волела“, закључио је Мулен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво