Читај ми!

Бети Дејвис, велика звезда Холивуда

Прва глумица која је добила Награду за животно дело Америчког филмског института и прва особа која је била номинована за десет Оскара, чувена Бети Дејвис умрла је на данашњи дан 1989. године у Неји сир Сену.

Бети Дејвис, велика звезда Холивуда Бети Дејвис, велика звезда Холивуда

Родитељи чувене глумице били су протестанти енглеског, француског и велшког порекла, а пошто су се 1915. године развели, Бети Дејвис се са мајком и сестром преселила у Лејнсборо где је похађала основну школу, преноси Танјуг.

После шест година проведених у том граду у Масачусетсу Рут Фејвор се са ћеркама опет преселила, али овога пута у Њујорк, где је почела да ради као фотограф.

Тај град је допринео да Дејвисова пожели да се бави глумом и тамо је одлучила да ће се звати Бети ако икада буде глумица. Те одлуке је донела пошто је видела Рудолфа Валентина у филму Четири јахача апокалипсе.

Пошто је мајка подржала ту њену идеју, уписала је глумачку академију Кушинг, а ишла је и на часове плеса у Уметничкој колонији Мариарден.

Године 1927. није прошла на кастингу школе за глуму код Еве ЛеГалијен јер је била „неискрена и неозбиљна“, али је примљена у школу Џон Мари Андерсон, где је поред глуме учила и плес.

Бети се 1929. године пријавила за аудицију Џорџа Кјукора који је примио, иако није био импресиониран. После неког времена добила је улогу Хедвиг у представи Дивља патка Хенрика Ибзена, коју је играла широм Америке, а по повратку у Лос Анђелес дебитовала је на Бродвеју, са представама Broken Dishes и Solid South.

Тада је агент студија „Универзал“ запазио њен таленат и позвао је у Холивуд на пробу да би три године касније добила прилику да одглуми Дивљу патку на свој начин.

Током своје 60-годишње каријере одиграла је више од 100 улога у филмовима. Била је тражена и цењена због спремности да игра негативне ликове.

На самом почетку каријере, привукла је пажњу филмских критичара улогама у драмама Људски окови, Победа над тамом и Писмо. Већ почетком четрдесетих година 20. века била је најтраженија, најплаћенија и најутицајнија америчка филмска звезда, са биоскопским и критичким хитом Мале лисице иза себе.

Била је једна од малобројних холивудских дива које су каријеру изградиле једино захваљујући глумачком таленту. Поред маестрално одиграних улога, Дејвисова је такође била позната по својој плаховитој и егоцентричној природи. Сматрали су је за ратоборну и наглу особу због честог супротстављања режисерима и продуцентима.

Неки од најпознатијих филмова у којима је играла су: Опасна, Џезабел, Мале лисице, Елизабета и Есекс, Хуарез, Шта се догодило са Бејби Џејн, Све о Еви, Свадбени ручак...

Бети Дејвис је била најплаћенија и најпопуларнија холивудска звезда од 1940. до средине педесетих година 20. века, номинована за десет Оскара, а тај број надмашили су само Мерил Стрип, Кетрин Хепберн, Лоренс Оливије и Џек Николсон.

Осим Хепбернове, Бети Дејвис се сматра најбољом глумицом 20. века. Виртуозност пред филмским камерама донела јој је репутацију једне од најпоштованијих филмских звезда свих времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара