Читај ми!

Рођендан „краљице злочина“

Творац чувеног Херкула Поароа, британска књижевница Агата Кристи рођена је на данашњи дан пре 125 година. Њена дела преведена су на више од 50 језика, а њеном рекорду као најпродаванијем писцу свих времена нико не може да приђе и даље!

Славна Британка је током каријере дуже од пола века написала 79 књига, од тога 66 криминалистичких романа, али и више збирки кратких прича и других дела која су продата у више од две милијарде примерака широм света и преведена на више од 50 језика, преноси Танјуг.

Према Гинисовој књизи рекорда Агата Кристи је најпродаванији аутор свих времена и једино су Библија и Шекспирова дела доживела појединачно већу продају од њених романа.

Њена представа Мишоловка држи рекорд најдужег приказивања у Лондону. Први је пут приказана 25. новембра 1952. године, а укупно је одиграно више од 25.000 представа.

Године 2013. проглашена је за најбољег писца детективских прича, а њен роман Убиство Роџера Акројда за најбољи крими роман свих времена. Ове године, њена фондација саопстила је да је роман Десет малих црнаца (And Then There Were None) најомиљенији роман Агате Кристи у свету.

Агата Кристи је рођена у Торкију као ћерка Фредерика Алве Милера и Кларисе Маргарет Милер.

За време Првог светског рата, радила је у болници као медицинска сестра, а према њеним речима то је „једна од најплеменитијих професија које да човек може да ради“.

Касније је радила у болничкој апотеци, што је имало велики утицај на њен књижевни рад, јер многа убиства у њеним књигама су извршена уз помоћ отрова.

Удала се 1914. године за пуковника авијатичара при Краљевским авио трупама Арчибалда Кристија са којим је имала ћерку, Розалинд Хикс.

Први роман Мистериозна афера у Стајлзу објавила је 1920. године, а током тог брака, који је трајао до 1928. године, издала је шест романа, збирку приповедака, те објавила неколико кратких прича у разним часописима.

Веома се занимала за археологију, па се 1930. године удала за археолога Макса Малована, са којим се зближила након сарадње на археолошким ископавањима. У браку су били 46 година, све до њене смрти.

Често је у својим причама користила поставке које су добро познате, а путовања са Малованом по Блиском истоку допринела су да управо та регија буде место дешавања у неколико њених романа.

Први од шест романа које је објавила под псеудонимом Мери Вестмакот, из штампе је изашао 1932. године. Била је то добро чувана тајна све до 1949. године када је лист Сандеј тајмс открио да је Вестмакот заправо Агата Кристи.

Неки од њених најпознатијих романа су Завеса, Убиство у Оријент експресу, Мачка међу голубовима, Убиства по абецеди.

Умрла је 12. јануара 1976. године у својој кући у Волингфорду близу Оксфорда, у 86. години живота.

Већина њених књига и кратких прича адаптиране су у филмове и серије, неке и више пута, а и дан данас не губе на атрактивности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво