Читај ми!

Три деценије без Зорана Радмиловића

Навршава се 30 година од смрти великана српског глумишта Зорана Радмиловића.

Зоран Радмиловић је рођен 11. маја 1933. године у Зајечару, а преминуо 21. јула 1985. у Београду.

По очевој жељи, уписао је Правни факултет у Београду, да би касније студирао и на Архитектонском и Филолошком факултету у Београду, а упоредо је глумио у КУД "Иво Лола Рибар".

Завршио је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију и од 1962. до 1968. наступао у Београдском драмском позоришту, где је углавном добијао споредне улоге.

Прву већу улогу добија сплетом срећних околности, када je после одустајања Љубе Тадића 1964. године заиграо главну улогу у позоришној представи Атељеа 212 Краљ Иби.

На филму је дебитовао 1962. у остварењу Јована Живановића Чудна девојка, а у каријери је имао више од 200 улога на филму.

Остао је препознатљив по улози Радована у представи Радован Трећи и своју последњу представу играо је 9. јуна 1985. уз велике болове, али због његове велике жеље, представа је одржана до краја.

Само три дана после тога пребачен је у болницу, из које се није вратио.

У Зајечару улица у којој се родио носи његово име, а од 1991. године додељује се награда "Зоранов брк" на манифестацији "Дани Зорана Радмиловића".

Пре пет година, на дан Радмиловићеве смрти, у Милешевској улици у Београду постављена је спомен-плоча Зорану Радмиловићу у част, у организацији Атељеа 212 и Општине Врачар.

Запослени у зајечарском позоришту, које носи његово име, положиће данас цвеће на споменик Зорану Радмиловићу у Зајечару.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво