Читај ми!

Умро Кирк Керкоријан, милијардер без средње школе

Легендарни амерички тајкун Кирк Керкоријан, захваљујући коме је Лас Вегас постао престоница коцке и необузданог провода, преминуо је у 99. години.

Син сиромашних јерменских имиграната, Кирк Керкоријан је успео да упркос томе што је завршио свега осам разреда школе, сагради праву империју „тешку“ више од четири милијарде долара, преноси Танјуг.

На Форбсовој листи најбогатијих људи на свету налазио се на 393. месту.

Био је власник неколико највећих и најпознатијих хотела и казина у Лас Вегасу. У једном тренутку је поседовао половину чувене улице Лас Вегас стрип. Улагао је много и у филмску индустрију.

Три пута је куповао и продавао студио МГМ, а био је власник и студија „Јунајтед артистс“. Али, чак и када је био на њиховом челу, стајао је стрпљиво у реду испред биоскопа да би купио карту уместо да филмове гледа на приватним пројекцијама.

Као првокласни авијатичар, обављао је опасне мисије током Другог светског рата, да би неколико година касније основао чартер компанију за превоз „нервозних“ коцкара који су желели да се што пре превезу у Лас Вегас.

„Када сами себи крчите пут, морате врло рано да почнете, а стаза коју следите је нешто другачија од других, посебно од оних који су своја богатства наследили“, изјавио је једном приликом Кeркоријан који је у свету бизниса био познат по томе да је лако склапао посао, често уз велики ризик, да би напустио компанију коју је купио чим би из ње извукао сав профит.

„Рођени је коцкар с шестим чулом за добар посао“, рекао је 2005. године за Лос Анђелес тајмс његов некадашњи пословни партнер Ли Јакока.

С том оценом се слагао и сам Кeркоријан који је изјавио Тајмсу: „Ја сам коцкар у души. Коцка је мој живот“.

Осим коцке и пилотирања, обожавао је тенис, био је страствени играч белог спорта, мада је почео да се њиме бави тек у 50. години.

Четири пута се женио, а остаће упамћен и као веома дарежљиви донатор који је милионе долара поклонио земљи својих предака, Јерменији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво