Читај ми!

Жан-Марк Бар: Филм мора да провоцира

Представа „Кројцерова соната“ довела је у Београд прослављеног глумца Жан-Марка Бара. Уочи премијере, гостујући у Београдској хроници, познати глумац открива да се не каје што се уместо Холивуду, окренуо независном филму и истиче да остварење мора да провоцира, не само да забави.

После фантастичног успеха Великог плаветнила, који је Жан-Марк Бару, како сам каже, отворио врата да ради оно што жели, одабрао је независан филм, а не Холивуд.

„Нисам се покајао одрастао сам шездесетих и седамдесетих година у Америци. Тадашњи фулм је био против ауторитета, имао је политички контекст, није служио само забави. Могао сам да идем у Холивуд, али је то било доба Роналда Регана и проблема који су уследили. Холивуд је постао ријалити шоу са 20 глумаца који су плаћани милионима“, истакао је чувени глумац гостујући у Београдској хроници.

„Био сам у браку са Југословенком која није желела да се пресели у Холивуд. Рођен сам у Немачкој, мој отац је Американац, мајка Францускиња. Припадам првој генерацији која је могла да искористи могућност да у Европи говори енглески језик који сви разумеју без баријера и Велико плаветнило је снимљно на енглеском језику. Одједном нисмо више били везани за националне филмове. Могли смо да дефинишемо потенцијал европске културе. Мислим да сам Европејац и да је Америка продужетак европског империјализма“, објаснио је Бар додајући да верује да је донео праву одлуку јер му је дало могућност да сарађује са Ларсом фон Триром, да снима сопствене филмове на енглеском језику, између осталог Љубавнике, филм где игра Сергеј Трифуновић.

„За мене, и то сам схватио када сам гледао филмове Емира Кустурице, филм не служи само забави, он мора да провоцира и да наведе на размишљање“, истиче уочи два извођења универзалне Толстојеве приче о односима између мушкараца и жена, о браку.

У екипи која реализује представу Кројцерова соната је Барова бивша супруга Ирина Дечермић и њен садашњи супруг Горан Шушљак.

„У животу можемо да волимо некога и да будемо раздвојени. Такође, тема у Кројцеровој сонати постојала је у Шекспирово, Толстојево време, постоји и данас. Данас живимо у другачије време, људи постављају питања о томе да ли је ово мушки свет. Свет у ком влада мушкарац се мења. Желели смо да покажемо класично схватање односа између мушкарца и жена и да једина моћ коју жена има је да заведе мушкарца до тренутка када он више не може да се контролише, јер је њихов однос деформисан. То се често дешава, а то више није љубав“, истакао је Бар и позвао публику да 14. или 15. јуна погледа представу у којој игра у „Мадленијануму“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара