Читај ми!

Умрла британска ауторка крими романа Рут Рендел

Списатељица крими романа Рут Рендел, најпознатија по својим романима о главном инспектору Вексфорду, умрла је у 86. години, потврдила је њена издавачка кућа „Пингвин рендом хаус“.

Узрок смрти Рут Рендел није објављен, али се зна да је у јануару преживела тежак мождани удар. Била је једна од најпопуларнијих британских списатељица крими романа, а написала је више десетина књига, од којих многе под псеудонимом Барбара Вајн, преноси Бета.

Током дуге каријере, добила је бројне награде, а њен серијал о инспектору Вексфорду претворен је у популарну ТВ серију, која јој је донела многе нове обожаваоце.

У интервјуу за АП 2005. рекла је да је списатељску каријеру започела неким „веома лошим“ романима који никада нису објављени. Након тих лоших почетака, убрзо је утврдила да су „напетост и својеврсна тензија, као и мистерија, њена јака страна“.

Када је пронашла свој пут, Ренделова је писала романе запањујућим ритмом - више од 60 књига за четири деценије, укључујући 20 са главним инспектором Вексфордом.

У класичну мистерију унела је психолошку дубину која је читаоцима омогућавала необичан приступ емоцијама наоко обичних људи, способних за подмукла дела.

 

Последњих година, Рут Рендел живела је у живописној Малој Венецији, лондонском кварту познатом по каналима и разнобојним кућицама на води, али пријатна околина није изменила њен оштроумни поглед на људску природу.

„Не мислим да је свет посебно пријатно место. Јесте, наравно, за неке људе. Али он је напорно место, и не мислим да је цинично то рећи“, рекла је Ренделова.

Била је свесна снажних осећања која су читаоци развили према њеним ликовима: „Са ликовима у серијама попут Вексфорда, људи су почели да га доживљавају као стварну особу, за коју су се страшно везали. Жене су ми писале годинама и говориле да су се заљубиле у њега и да ли бих могла да убијем његову жену јер оне хоће да се удају за њега“.

У интервјуу Индипенденту 2014. године рекла је да је њен лични херој јужноафрички бискуп Дезмонд Туту „јер је тако добар човек и имао је тежак живот, а увек изгледао тако срећно“.

На једном књижевном фестивалу исте године открила је да се увек клонила писања о убиству деце, из страха да би писање о томе могло криминалцима да покаже како да то учине. Из истог разлога није писала ни о суровости према животињама.

Сатима је проводила шетајући Лондоном, разговарајући са људима, посматрајући, и на тај начин сакупљајући импресије за књигу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара