Читај ми!

Фонда у борби за једнакост полова

Желела бих када би САД гарантовале да жене добију исту плату као и мушкарци за исти посао који обављају као што је случај у 117 земаља широм света, рекла је глумица Џејн Фонда промовишући у УН групу за заштиту женских права.

Дугогодишња активисткиња за права жена, америчка глумица Џејн Фонда у Уједињеним нацијама покренула је кампању за групу за заштиту женских права "Equality Now" (Једнакост сада) и позвала све владе да побољшају или измене своје законе о полној дискриминацији, пише АП, преноси Танјуг.

Прослављена уметница и поборница здравог живота је рекла да 139 земаља сада гарантује полну једнакост, 125 земаља је насиље у породици класификовало као кривично дело, а 117 земаља има законе против сексуалног узнемиравања на послу, колико их има и са законом који гарантује равноправну плату.

„Волела бих када би и моја земља то имала“, рекла је чувена Американка.

Према њеним речима, 115 земаља даје женама иста права на власништво, а 22 од 28 афричких земаља где се спроводило женско обрезивање сада имају законе против тога, што је изазвало буран аплауз у УН.

Наводећи примере како су се ствари промениле у последњих пет година, Фонда је рекла да силоватељи сада више не могу да избегну казну венчањем или споразумним договором са својим жртвама у Аргентини и Мароку.

У Кенији и Сенегалу жене сада своје држављанство могу да пренесу својој деци без дозволе мушкараца, а у Аустралији жене могу да добију посао било где у војсци.

„Сваки дискриминишући закон који је опозван сада даје нову шансу и наду девојчицама и женама“, закључила је Џејн Фонда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво