Читај ми!

Илону Маску додељена Теслина награда

Теслина научна фондација у САД доделила је у Њујорку традиционалне годишње награде „У духу Тесле“ (Tesla Spirit Awards), а главна награда припала је власнику компаније „Тесла Моторс“ Илону Маску.

Теслина научна фондација у САД доделила је у Њујорку традиционалне годишње награде „У духу Тесле“ (Tesla Spirit Awards), а главна награда припала је власнику компаније „Тесла Моторс“ Илону Маску.

Награда је додељена Маску, његовој компанији и фондацији, за допринос глобалној промоцији имена „Тесла“ кроз бренд његовог луксузног електричног аутомобила, као и за великодушни донаторски допринос изградњи будућег Теслиног Научног музеја на Лонг Ајлeнду.

На том месту је Тесла пре више од једног века изводио своје експерименте са струјом високог напона и почео изградњу контроверзног, а никад завршеног „Теслиног торња“, путем кога би се омогућио бежични пренос електричне енергије.

Маск је прошле године 10. јула, на дан Теслиног рођења, донирао милион долара за обнову Теслине Ворденклиф лабораторије.

„Награде 'У духу Тесле', које додељујемо сваке године нису само признање за прошлогодишње активности и остварења, него су и духовни подстицај, част и одговорност за добитнике да прошире узлазни тренд интересовања за Теслу у свету“, рекла је Танјугу извршна директорка Теслине научне фондације Марина Швабић.

Међу добитницима Теслиних награда у појединачним катагоријама су непрофитни огранак шпанског телекомуникационог гиганта „Телефоника“ – Фондација "Телефоника", затим организација Теслин научни центар са Лонг Ајланда и њена председница Џејн Алкорн за посвећеност очувању Теслиног „научног наслеђа“, затим Ешли Редферн и њен Тесла курикулум тим за пројекат увођења Тесле као теме у школски програм.

Теслина награда за духовност припала је Српској православној цркви у Њујорку, као и реномираној пијанисткињи и композиторки српског порекла Марини Арсенијевић за компоновање музике за документарни филм Поклоните торањ народу.

Теслина Меморијална награда додељена је постхумно Николи Радошевићу за његов рад на очувању истине о Тесли, док је вајар из Републике Српске Бојан Микулић награђен за оригинално уметничко обликовање Теслине бронзане бисте.

Награде су додељене у чувеном хотелу „Њујоркер“ у Њујорку, у коме је Тесла провео последњих десет година живота.

Међу присутнима на свечаности су били и директорка Унеска у Њујорку Мафида Гуча и амбасадор Србије у УН Милан Милановић.

Ове године је 7. јануара обележено 72 године од смрти Николе Тесле, а тим поводом је 10. јануара у „Њујоркеру“ свечано откривена биста српског научника, у присуству многобројних Њујорчана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара