Читај ми!

Клиз: Комедија постоји због људске глупости

Можете да се шалите на рачун муслимана, због тога ће вас само убити, нашалио се Џон Клиз, легенда британске и светске комедије, гостујући у емисији код Била Махера, у којој је причао о људској глупости и политичкој коректности.

Британац је истакао да комедија може да постоји само када у друштву нешто не штима. „Када се све дешава како треба и сви се понашају учтиво – онда ту нема ничега смешног. Комедији и сатири је потребно да се људи понашају глупо и да у складу с тим чине глупости“, рекао је познати комичар и писац.

Према његовим речима, на људску глупост можете да реагујете на два начина – агресијом или комедијом.

Клиз се онда дотакао политичке коректности: каже да на почетку изгледа као прилично добра идеја – а онда скреће до апсурда.

„Имао сам безброј шала о раси и нацији. Као ону да су Французи имали толико грађанских ратова како би могли да кажу да су у неком рату и победили. Шалио сам се и на рачун Аустралијанаца. Али чим сам поменуо два Мексиканца, сви су занемели“, присећа се комичар.

Запитао се зашто можемо да се шалимо на рачун Швеђана, Немаца, Британаца, Француза, Канађана, Американаца, а не на рачун Мексиканаца.

„Можда су толико слабашни да не могу да се бране. То ми заиста делује снисходљиво“, каже Клиз.

Онда је питао Махера кога никад не исмева у својим шалама, на шта му је водитељ као из топа одговорио: „Муслимане“, додајући да треба да погледа његов налог на Твитеру након неке шале о муслиманима.

„Али то не значи да не можеш да се шалиш са њима, то само значи да ће те убити“, рекао је Британац, након чега су сви почели да се смеју.

Клиз је истакао да треба исмевати све на свету, а највише радикализам и фундаментализам.

„Сматрам да је свака врста фундаментализма изузетно смешна, јер све што је записано у Библији, Курану или било којој другој светој књизи неретко се узима здраво за готово. Упознао сам много паметних људи и ниједна од тих особа није била буквалиста“, навео је Клиз.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара