Читај ми!

Стенли Кјубрик, талентовани фотограф

Изложба фотографија "Eyes Wide Open: Stanley Kubrick as Photographer", постављена у Бечу, показаће јавности колико је познати редитељ био талентован за фотографију.

Много пре него што постао познати филмски редитељ, Стенли Кјубрик је био чудо од детета у домену фотографије, наводи Си-Ен-Ен.

Године 1945, са својих 17 година, он је почео да фотографише есеје за познати амерички магазин Look, а за нешто више од пет година реализовао је више од 300 пројеката и направио око 27 хиљада фотографија.

„Кјубрик никада није одвајао медијуме фотографије и филма“, каже Лиса Ортнер-Креил, кустос изложбе фотографија "Eyes Wide Open: Stanley Kubrick as Photographer" која је постављена у аустријској престоници, Бечу од 13. јула.

„Он је о себи увек размишљао као о аутору слика, без обзира на то да ли је у руци имао фото-апарат или филмску камеру“, објашњава она.

Кјубрик (1928–1999) је у својој 50 година дугој каријери створио значајан опус од 13 дугометражних филмова од којих се многи сматрају класичним остварењима филмске уметности.

Његови филмови су већином књижевне адаптације, карактеристични по својој техничкој савршености, инвентивном приступу филмском сценарију и окрутној циничној досетљивости.

Нека од његових најпознатијих остварења су Др Стрејнџлав, Одисеја у свемиру 2001, Исијавање, Паклена поморанџа, Широм затворених очију.