Читај ми!

Преминуо Џејмс Гарнер

Холивудски глумац Џејмс Гарнер, познат по телевизијским улогама духовитог коцкара у вестерну „Маверик“ и приватног детектива у филму "The Rockford Files", преминуо је у 86. години.

Гарнер, који је шест деценија играо духовите, доброћудне антихероје, пронађен је мртав у суботу 19. јула у свом дому. Узрок смрти се за сада не зна.

Мада је углавном играо у драмама и акционим филмовима, Гарнер је био најпознатији по улогама у хит ТВ-серијама, попут Маверика и Рокфордових списа, које су приказиване од 1974. до 1980. године.

За улогу приватног детектива Џима Рокфорда 1977. године добио је награду „Еми“.

Када је 2005. године добио награду за животно дело Удружења филмских глумаца рекао је: „Уопште нисам сигуран како сам овде доспео“.

Први филм који је снимио после серије Маверик, од њега је одмах направио филмску звезду.

Радило се о остварењу The Children's Hour Вилијема Вајлера, римејку лезбијске драме Лилијан Хелман, у којој су глумили и Одри Хепберн и Ширли Меклејн.

Једну од најпознатијих улога остварио је у филму Велико бекство, ратној драми из 1963. године. Једину номинацију за Оскара добио је за комедију Марфијева романса из 1985. године, у којој му је партнерка била Сали Филд.

Омиљени филм који је снимио, међутим, био му је цинична ратна драма из 1964. године Американизација Емили, где је играо уз Џули Ендрјуз.

За разлику од већине филмских звезда, често се враћао на телевизију, глумећи у серијама и телевизијским филмовима, од којих су најпознатији Обећање, Улице Лареда, Једна посебна ноћ и други.

Рекао је својевремено да је учио да глуми док је играо улогу немог морнаричког поротника у бродвејској хит представи "The Caine Mutiny Court Martial" из 1954. године, у којој су глумили и Хенри Фонда и Лојд Нолан.

„Нисам имао текст, и борио сам се да останем будан“, причао је Гарнер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво