Читај ми!

Саркози одбранио своју приватност!

Бивши француски председник Никола Саркози и његова супруга Карла Бруни, добили су одштету од 10.000 евра од саветника Патрика Буисона, који је тајно снимао Саркозијеве разговоре.

Француски суд одлучио је да бивши француски председник Никола Саркози и његова супруга Карла Бруни добију одштету од 10.000 евра од бившег Саркозијевог саветника Патрика Буисона, који је тајно снимао његове разговоре у време његовог председничког мандата од 2007. до 2012. године.

Суд је, такође, у хитној одлуци коју је донео на захтев Саркозија, наложио да новински вебсајт Атлантико, који је почетком марта објавио снимке разговора из 2011. године, повуче спорни садржај, или ће се суочити са новчаном казном, пренео је Ројтерс.

„Та одлука нас у потпуности задовољава“, рекао је Саркозијев адвокат Тијери Ерцог, а преносе француски медији.

„Ова одлука доказује да циљ никада не оправдава средства“, објаснио је правни заступник Карле Бруни, Ришар Малка, додавши да је императив заштити приватни живот.

Никола Саркози и његова супруга покренули су прошле недеље правну акцију због објављивања потенцијално компромитујућих снимака разговора бившег председника које је Буисон тајно сачинио, а потом објавио на сајту Атлантико.

Саркозијеви адвокати поднели су захтев суду у Паризу за предузимање хитних мера, како би се спречило даље објављивање снимака стотина сати његових разговора са званичницима, као и приватних разговора са Карлом и блиским сарадницима које је Буисон тада снимао, а да председнички пар то није знао, пренео је АФП.

Бруни и Саркози су поднели и тужбу за угрожавање приватности, саопштили су њихови адвокати.

С друге стране, политиколог Патрик Буисон, бивши историчар и новинар, ројалиста повезан са крајњом десницом, који је био контроверзна „десна рука“ бившег председника десног центра, најавио је да ће поднети тужбу због крађе и утаје, пренео је француски дневник Фигаро.

Патрик Буисон је потврдио да је начинио снимке, али тврди да је то чинио искључиво да би му то помогло у послу, а његов адвокат Жил-Вилијам Голднадел је рекао да се истрагом мора утврдити ко је украо снимке и ко их је злоупотребио пошто, како наводи, његов клијент то није учинио.

Буисонов адвокат је пред судом изјавио да постоји могућност и да се диктафон његовог клијента активирао „без његовог знања“. Буисон је пренеразио читаву француску политичку класу, и левицу и десницу, пошто је у сатиричном недељнику Канар аншене и на сајту Атлантико објавио снимке састанака у Јелисејској палати и приватних разговора из 2011. године.

У досад објављеним разговорима Бруни се „жали“ Саркозију да због статуса прве даме није могла да потпише уносне уговоре за рекламирање крема против подочњака, наводи француска агенција.

Такође је откривено да је Саркози био груб према неким министрима, што неће много изненадити француске гласаче којима су познате његове „вулканске ерупције“, с обзиром на његов план да се врати у политику на време за председничке изборе 2017. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије