Читај ми!

Легат ће продужити мој стваралачки живот

Обележено је пет и по деценија уметничког рада глумца, редитеља и продуцента Љубише Самарџића. Тим поводом брачни и продуцентски пар Самарџић поклонио је Југословенској кинотеци награде добијене током досадашње уметничке каријере, и оне су део будућег „Легата Љубише Самарџића“ који ће како каже продужити његов стваралачки живот.

У новој згради Југословенске кинотеке, обележено је 55 година уметничког рада Љубише Самарџића.

О великом глумцу, редитељу и продуценту, чије је име одавно уписано златним словима на страницама европске кинематографије, говориле су његове колеге и пријатељи Милена Дравић, Слободан Шијан и Пуриша Ђорђевић.

Тим поводом, брачни и продуцентски пар Љубиша и Мира Самарџић поклонили су Кинотеци награде добијене током богате каријере, које ће бити део будућег „Легата Љубише Самарџића“.

Самарџић иза себе има велики број упечатљивих улога у филмовима Прекобројна, Козара, Орлови рано лете, Битка на Неретви, Валтер брани Сарајево, Партизанска ескадрила, комедијама Није лако са мушкарцима и Развод на одређено време, серијама попут Полицајца са Петловог брда, али надимак коjeг се никада неће „отрести“ је Шурда, јунак из серије Врућ ветар.

„Ово вече треба да има једну топлину и треба да буде дружење са људима који поштују моје дело. Одлучили смо да дамо трофеје и заборавимо да ће они бити у витрини. Они ће уствари продужити мој стваралачки живот“, каже глумац за РТС.

„Тако остаје бесмртан“, додала је Мира Самарџић.

Партнерка у многим филмовима била му је Милена Дравић.

„Чим смо толико дуго радили и чим смо толико радили, значи да смо као партнери апсолутно фантастично сарађивали. У међувремену он је постао редитељ и продуцент и тако сам добила улоге у филмовима 'Небеска удица' и 'Ледина'“, објашњава Милена Дравић.

„Сад намеравам да му понудим један филм, али мораће да има пробно снимање“, наводи редитељ Пуриша Ђорђевић.

Богату каријеру чини 150 играних филмова, много серија а од 2000. године стваралачки је иза камере у улози редитеља и продуцента. Жеља му је да екранизује „Травничку хронику“ Иве Андрића.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара