Читај ми!

Оландово вече између Барака и Мишел

Место Франсоа Оланда за столом на свечаној вечери у Белој кући последњи пут је тема број један за неке медије: француски председник седео је између Барака Обаме и његове супруге Мишел. Домаћини су се потрудили да Оландов приватни живот уопште не буде „на менију“.

Француски председник Франсоа Оланд седео је између председника и прве даме САД, Барака Обаме и његове супруге Мишел, на гала вечери која му је приређена ноћас у Белој кући.

Тиме су окончана нагађања око тога како ће се решити распоред седења с обзиром на то да је у посету дошао сам, после скандала о превари и јавног раскида с партнерком.

Врло истакнуте званице на овој вечери, највећем друштвеном догађању у Обамином другом мандату, са славним личностима, донаторима Демократске странке, политичарима и пословним људима, тактично су избегавале да говоре о „случају Оланд“.

Међу званицама су били глумци Бредли Купер, Џулија Луис-Драјфус и Минди Кејлинг, као и комичар Стивен Колбер који је седео поред прве даме.

Вечери су присуствовали и потпредседник САД Џо Бајден и државни секретар Џон Кери.

Француску су представљала и четири министра, председник француске железнице Гијом Пепи, као и председница Међународног монтарног фонда, Францускиња Кристин Лагард.

Оланда је на степеништу Беле куће дочекао брачни пар Обама.

Једна од најчешће коришћених фраза вечери била је „ун пеу“, што значи „само мало“ на Француском, пише агенција АП.

Главно јело био је говеђи филе с породичне фарме у Колораду са плавим сиром из Вермонта, а на трпези је била и салата из баште Беле куће коју надгледа Мишел Обама лично.

Председник САД у својој здравици поздравио је госта пожелевши добро вече на француском, а затим је признао да је тиме исцрпео своје знање тог језика.

Међутим, онда је, како бонтон налаже похвалио низ француских ствари, а „посебно вино“.

Оланд је добар део свог говора одржао на, како наводи АП, „респектабилном“ енглеском пре него што је прешао на француски.

„Ми волимо Американце, мада то не кажемо увек“, рекао је Оланд.

Бела кућа је покушала да пажњу скрене на све друго осим Оландовог приватног живота.

Припремљена је велика вечера за 350 званица у огромном шатору у башти.

Прошле јесени у државну посету позван је Оланд и његова дугогодишња партнерка Валери Трирвајлер.

А онда, само неколико недеља уочи посете, Оланд и Трирвајлерова су се разишли након што је један таблоид објавио да француски председник има љубавну везу са глумицом Жили Гаје.

Оланд је решио да сам пође на пут, што је приморало протокол Беле куће да прилагоди програм припреман више месеци.

Француски председник, наравно, није једини светски лидер који је на свечаност у Белој кући пошао без партнера.

Кинески председник Ху Ђинтао није довео своју супругу на званичну вечеру 2011. године Оландов претходник Никола Саркози био је сам у новембру 2007, месец дана пошто се развео од своје тадашње супруге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара