Читај ми!

Закерберг највећи донатор у САД

Најдарежљивији филантропи у САД ове године су Марк Закерберг и његова жена Присила Чан са поклоњених 970 милиона долара. Међу 50 највећих донатора су и Тексашанин Џорџ Мичел, председник „Најкија“ Филип Најт и бивши њујоршки градоначелник Мајкл Блумберг.

Оснивач и директор „Фејсбука“ Марк Закерберг и његова супруга Присила Чан, били су најдарежљивији филантропи у САД 2013. године с поклоњених 970 милиона долара.

Часопис Chronicle of philanthropy објавио је да су Закерберг и његова супруга донацијом непрофитној организацији Силикон вели комјунити фаундејшн доспели на прво место листе највећих донатора.

Десет од 50 највећих донатора је дошло на листу захваљујући легатима, а међу њима и други највећи донатор Џорџ Мичел из Тексаса који се обогатио пословањем у енергетици и некретнинама.

На трећем месту су председник „Најкија“ Филип Најт и његова супруга Пенелопа који су дали 500 милиона долара фондацији универзитета у Орегону за истраживања на пољу борбе против рака.

На четвртом месту је бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг који је прошле године дао 452 милиона долара за уметност, образовање, заштиту животне средине, јавно здравство и друге ствари.

Првих 50 дарежљивих филантропа дало је прошле године донације од 7,7 милијарди долара, а обећали су још 2,9 милијарди долара.

Уредница часописа Стејси Палмер истакла је да количина новца коју су дали донатори указује да се економија побољшава.

Неких од највећих америчких донатора нема на листи у 2013, пошто су њихове прошлогодишње донације рачунате у претходној години, када су биле обећане.

Суоснивач „Мајкрософта“ Бил Гејтс и његова супруга Мелинда дали су прошле године више од 181,3 милиона долара, али је то део обећања из 2004. године да ће у донације дати 3,3 милијарде долара.

Оснивач Си-Ен-Ена Тед Тарнер и директор „Беркшир хетвеја“ Ворен Бафет су такође дали велике донације на основу претходних обећања.

За улазак на листу 50 највећих донатора било је потребно дати најмање 37,5 милиона долара, а 42 с те листе је дало више од 50 милиона долара.

Тридесет дародаваца је дало велике поклоне факултетима и универзитетима, а Палмер је рекла да је 2013. године највише поклона отишло за науку и истраживања, за разлику од 2012. године када је највише поклона отишло на зграде.

Деветнаест људи с ове листе је потписало Завет за давање који су иницирали Гејтс и Бафет 2010. године. Више од 120 изузетно богатих људи из целог света је потписало завет да ће најмање половину свог богатства дати у хуманитарне сврхе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара