Читај ми!

Продате „свете“ патике!

Легендарни играч, легендарна утакмица, легендарне патике и прича о „каши од јабука“ која их прати. Џорданове спортска обућа која га је одржала на ногама и поред тешког грипа у петој утакмици великог Ен-Би-Еј финала 1997. године, продата је на аукцији за скоро 105.000 долара.

Најчувеније патике „Светог Џордана“ су продате!

Бивши „скупљач лопти“ Ен-Би-Еј екипе Јута Џез, којем је легендарни кошаркаш дао своју спортску обућу након тзв. „грип утакмице“ у великом финалу 1997. године, продао их је на онлајн аукцији за више од 104.000 долара!

Тада млади Престон Труман је једним гестом, о којем ћемо писати касније у тексту, „натерао“ најбољег играча свих времена да му поклони „најке ер џордан XII“ после пете утакмице, у којој је до победе од 90:88 и укупног вођства од 3-2, водио Булсе иако је био под тешким грипом.

Ни очигледна исцрпљеност организма и температура га нису спречили да постигне 38 поена.

Мали Труман их је одмах ставио у сеф и тамо држао све донедавно, док их није ставио на аукцију.

Занимљиво да је само годину дана касније, 1998, један колекционар понудио Престону 11.000 долара за њих, али је „клинац“ мудро сачекао још 15 година пре него што их је крајем ове недеље изнео на аукцију на сајту „Греј Фленел“, са базом у Вестемптону, у држави Њујорк.

Онлајн надметање је почело сумом од 5.000 долара. После свега 15 понуда, цифра је премашила 100.000.

Победник аукције, који је понудио тачно 104.765 долара, није представљен јавности. Мајкл Расек, оперативни директор „Греј Фленела“, истакао је да је ово рекордна цена постигнута за један пар ношених патика.

Далеко иза себе су оставиле још једне Џорданове патике, из прве, односно, „руки“ сезоне – биле су продате на аукцији једне друге куће за 31.070 долара.

„Није имао неке луде планове, већ само да плати школарину за колеџ“, разјаснио је Расек зашто је Престон пре 16 година узео патике.

Према „легенди“, Труман је успео да стекне Џорданову наклоност на следећи начин – у изјави за Солт Лејк трибјун објаснио је да је Ен-Би-Еј суперзвезда пре почетка једне утакмице у регуларном делу сезоне 1996/97, упозорила да „неће бити аутограма после утакмице за дечаке који скупљају лопте, ако не добије своју кашу од јабука“.

Труман се пре почетка „грип утакмице“ појавио са „нарученом посластицом“, а онда се, после меча, Џордан појавио са патикама и аутограмом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара