Читај ми!

Хенксова борба са дијабетесом и тежином

Повишен ниво шећера у крви који Том Хенкс има већ више од две деценије напредовао је у дијабетес типа 2, открио је чувени амерички глумац у емисији Дејвида Летермана. Реч је о болести која није наивна, али се може контролисати, истакао је оскаровац. Медији: Варијације у тежини изазвале болест?

Познатом холивудском глумцу Тому Хенксу дијагностикован је дијабетес, тип 2, најчешћи облик метаболичке болести, пренео је Ројтерс.

Гостујући у ток-шоу емисији Дејвида Летермана поводом свог новог филма Капетан Филипс, 57-годишњи оскаровац рекао је да се већ неко време бори са високим шећером у крви.

„Отишао сам код доктора и он ми је рекао: 'Знаш онај високи шећер с којим се бориш од 36. године? Е, па, добио си дијабетес, тип 2'“, испричао је Хенкс у емисији мреже Си-Би-Ес.

Јунак филмова Форест Гамп, Филаделфија, Спасавање редова Рајана рекао је да се болест може контролисати, али се и нашалио са водитељем: „Нешто ће нас све убити, Дејве.“

Према писању медија, болест чувеног глумца може бити последница наглог губљења и добијања тежине током 30 година дуге филмске каријере.

Хенкс се драматично гојио и слабио за неке од својих најбољих улога, међу којима је и улога адвоката који болује од сиде у филму Филаделфија.

Тада је морао да изгуби скоро 12,5 килограма, како би верно приказао особу која умире од опаке болести, преноси Дејли мејл.

Годину дана раније, играо је у драми о бејзбол играчима и тада је морао да се угоји скоро 12 килограма.

У филму Изгнаник из 2000. године, у којем је његов лик Чак Ноланд провео више година на напуштеном острву, значило је да мора да изгуби 25,2 килограма, па је на крају филма имао само 75,6 килограма.  

Дијабетес, тип 2, јавља се због недовољног лучења инсулина, хормона који шећер претвара у енергију, или због отпорности тела на инсулин и, уколико се не лечи, може да угрози живот.

Према подацима америчке администрације задужене за храну и лекове, од дијабетеса типа 2 болује око 24 милиона Американаца, што је 90 одсто од укупног броја случајева дијагностикованог дијабетеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије