Невероватна донација за прстен Џејн Остин

Ни мање, ни више него 116.000 евра добио је Музеј Џејн Остин од непознатог доброчинитеља да би прстен чувене списатељице могао да остане у Великој Британији! Кампања за прикупљање средстава да би се комад накита откупио од америчке певачице Кели Кларксон покренута је у петак и трајаће до децембра или док се не прикупи 152.000 евра.

Музеј Џејн Остин саопштио је да је добио 100.000 фунти (око 116.000 евра) од анонимног даваоца да помогне тој установи да откупи прстен познате списатељице од америчке певачице Кели Кларксон.

Почетком месеца британска влада је издала привремну забрану извоза за овај комад накита од злата надајући се да ће се пронаћи новац да се он задржи у земљи.

Списатељица најпознатија по роману Гордост и предрасуда, која је умрла 1817. године у 42. години оставила је прстен својој сестри Касандри.

Тиркизни прстен остао је у породици до продаје на аукцији у Сотбију прошле године.

Управа музеја који се налази у некадашњем дому Џејн Остин у Чотону, на југу Енглеске, надала се да ће моћи да купи прстен на прошлогодишњој аукцији, али су други у надметању дали више и продат по цени пет пута већој од процењене вредности.

Купац је била Кели Кларксон, велика обожаватељка Џејн Остин и власница првог издања једног романа чувене списатељице.

Певачица, међутим, није могла да понесе прстен у САД, јер је британска влада искористила овлашћење да привремено заустави извоз дела која се сматрају националним благом.

Музеј има времена до децембра да сакупи остатак новца, а Кели је пристала да прода прстен ако се појави купац.

У саопштењу, челници Музеја откривају да је сакупљено укупно 103.200 фунти (120.000 евра) од 152.450 (177.324 евра) колико се за њега тражи.

Кампања за сакупљање новца покренута у прошли петак. Представница Музеја, Луиз Вест, рекла је да је сјајно што је за 48 сати сакупљено више од две трећине новца, али да је циљ још далеко.

Вест је рекла да јој је жао што ће Кели Кларксон можда морати да се опрости од прстена, али да он треба да остане у земљи, јер је остало толико мало личних ствари Џејн Остин.

Музеј је, истиче Луиз Вест, позвао америчку певачицу, победницу Америчког идола 2002. године, да их посети када дође следећи пут у Велику Британију.

„Интересовање Кели Кларксон за Џејн Остин још један је знак да је популарност списатељице још велика и 200 година од када је објављена Гордост и предрасуда. Врло је добро за рекламу Џејн Остин да млада америчка поп звезда изражава љубав за њу“, рекла је представница Музеја.
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара