Читај ми!

Сукоб око прстена Џејн Остин

Британска влада одлучна је да спречи Кели Кларксон да из земље изнесе прстен који је некада припадао књижевници Џејн Остин. Aмеричкој певачици је забрањено да изнесе прстен из Велике Британије до 30. септембра у нади да ће се појавити неки британски купац.

Америчка певачица Кели Кларксон налази се у неугодној позицији, пошто британске власти желе да је спрече да изнесе прстен књижевнице Џејн Остин са Острва. 

Победница „Америчког идола“ купила је прстен од злата и тиркиза на аукцији прошле године за више од 170.000 евра, али је министар културе Ед Вејзли забранио да прстен напусти земљу до 30. септембра у нади да ће се појавити неки британски купац.

Прстен је један од три преостала комада накита који су припадали ауторки бестселера Гордост и предрасуда, наводи Телеграф.

Вејзи је рекао да скроман животни стил Остинове и превремена смрт значе да су њени предмети веома ретки.

„Због тога се надам да ће неки британски купац купити овај једноставни и елегантни прстен како би био сачуван за нацију“, истакао је Вејзи.

Британска влада има овлашћења да привремено заустави извоз дела за која се процени да су национално благо.

Џејн Остин је можда највољенија британска књижевница. Поред већ поменутог романа Гордост и предрасуде, позната је и по делима Разум и осећајност и Ема.

Кларксонова, која је широј публици постала позната након победе 2002. године на такмичењу талената, ауторка је неколико хитова, од којих су најпознатији Stronger, People Like Us и Since You Been Gone.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара