Читај ми!

Ричард Метисон отишао у легенду

Један од најутицајнијих писаца научне фантастике, Ричард Метисон, преминуо је у 88. години. Написао је култне романе „Ја сам легенда“, „Док будан сањам“, „Комешање одјека“ и „Паклена кућа“. Његова дела утицала су на читаве генерације уметника.

Амерички писац научно-фантастичних романа Ричард Метисон умро је у 88. години.

Портпарол Академије научне фикције, фантастике и хорор филмова саопштио је да је Метисон умро у недељу у Лос Анђелесу, али није саопштен узрок смрти.

Током 60 година дуге каријере Метисон је написао бројне романе и приче, међу којима су најпознатији Ја сам легенда, Док будан сањам, Комешање одјека и Паклена кућа, а многа његова дела су екранизована, на телевизији и великом платну.

Ја сам легенда је био инсипирација за чак три филмске адаптације - Последњи човек на Земљи с Винсентом Прајсом из 1964. године, Омега мен с Чарлтоном Хестоном из 1971. године и Ја сам легенда с Вилом Смитом из 2007. године.

Написао је и неколико епизода за телевизијску серију Зона сумрака, међу којима је Ноћна мора на 20.000 стопа с Вилијамом Шатнером у главној улози. У тој епизоди је снимљена чувена сцена с гремлином на авионском крилу који вири кроз прозор.

Метисон је утицао на неколико генерација писаца и редитеља хорора и научне фантастике, укључујући Стивена Кинга и Стивена Спилберга.

"Његова оригинална и иронична машта створила је нека од првих дела научне фантастике, а мени је омогућила прву шансу када је написао кратку причу и сценарио за 'Дуел'. Његове епизоде 'Зоне сумрака' су међу мени најдражим", рекао је Спилберг.

Метисон је у среду требало да прими награду за визионарство на додели награде Сатурн академије научне фикције, фантастике и хорор филмова.

Та организација је саопштила да ће му награда бити додељена постхумно и да ће 39. церемонија бити посвећена Метисону.

"Ричард је био геније чије су визије помогле да научна фикција и фантастика добију легитимитет и одобравање критике", рекао је председник Академије Роберт Холгин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара