Читај ми!

Анђелина Џоли се подвргла мастектомији

Oскаровки Анђелини Џоли превентивно су одстрањене обе дојке, због високог ризика да оболи од рака. Позната глумица позвала је друге жене, да предузму неопходне кораке како би се увериле да ли имају генетске предиспозиције да оболе од рака дојке или јајника.

Позната глумица, оскаровка Анђелина Џоли, саопштила је да је из страха да би, због породичне генетске мутације могла да добије рак дојке, урадила превентивну двоструку мастектомију (одстрањивање дојки) и позвала друге жене да преузму неопходне кораке како би се увериле да ли имају сличан ризик.

У тексту „Мој медицински избор", обављеном у Њујорк тајмсу, 37-годишња глумица и мајка шесторо деце навела је да се подвргла операцији одстрањивања обе дојке зато што је имала генетску предиспозицију да оболи од рака.

Анализама ДНК је утврђено да глумица носи мутирани ген БРЦА1 и да је пре операције постојао ризик од 87 одсто да оболи од рака дојке, а 50 одсто од рака јајника.

„Овде нема прецизног одговора шта треба урадити. Али са двоструком мастектомијом, драстично се смањује ризик рака дојке. Не спушта се на нулу, али се у случају госпође Џоли спушта на пет одсто" рекао је онколог из Калифорније Дејвид Агус.

Мајка Анђелине Џоли умрла је од рака у 56. години, после десетогодишње борбе са болешћу.

"Када сам сазнала каква је ситуација, одлучила сам да максимално смањим ризик. Одлучила сам да се превентивно подвргнем двострукој мастектомији", написала је Џоли.

Глумица је у фебруару почела припреме за операцију, које су трајале до краја априла. Сада је ризик да оболи од рака свега пет одсто, пошто је раним откривањем генетске мутације могуће спречити развој канцера.

Објаснила је да је прво одлучила да оперише груди зато што је ризик био већи и зато што је захват знатно сложенији.

„Анђелина је невероватно храбра жена. Много смо радили заједно протеклих месеци, ишли на самите, путовали кроз Конго, и ни једног тренутка није показала да пролази кроз те муке", објаснио је министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг.

„Као мала је искусила губитак мајке због тумора. Зато се одлучила да своју децу поштеди тога", прокоментарисала је директорка Центра за борбу против тумора Лора Ли.

Џоли, која са глумцем Бредом Питом има шесторо деце, од којих је троје биолошко, а троје усвојено, навела је да њена деца сада немају разлога да се плаше да ће је изгубити због рака дојке.

Глумица је у тексту захвалила свом партнеру на љубави и подршци и додала да се нада да ће њено искуство користити другим женама.

Навела је и да се "осећа снажније због свог избора који ни на који начин не умањује њену женственост".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара