Читај ми!

Повлачи се краљица Беатрикс

„Шефица предузећа Холандија“ 30. априла препустиће круну најстаријем сину, принцу Виљему-Александeру. Холандска краљица Беатрикс, која је на трону била 33 године, остаће упамћена по томе што је монархији дала модеран, опуштен и радан тон.

Краљица Холандије потврдила је да ће 30. априла абдицирати после 33 године на трону. Њено височанство, краљица Беатрикс задобила је наклоност својих поданика Холанђана тиме што је монархији дала модеран, опуштен и радан тон.

Церемонија устоличења новог краља, њеног сина Виљема-Александeра, биће одржана истог дана.

Од крунисања 30. априла 1980. године, Беатрикс је била активна у животу своје земље, супротно својој мајци Јулијани која је била уздржана и повучена краљица.

Међу Холанђанима је постала веома популарна, јер је своју палату у Хагу, где су и седишта Владе и Парламента, претворила у „радну палату".

Називана и „шефицом предузећа Холандија" често је примала министре, амбасадоре и представнике друштва. Док је њена мајка више волела да је ословљавају са „мадам" (на француском), Беатрикс је држала до титуле ваше височанство.

Током владавине Беатрикс, Холандија је прошла кроз дубоке промене и друштвене експерименте, између осталог легализацију побачаја, декриминализацију марихуане, допуштање хомосексуалних бракова.

Беатрикс Армгард Вилхелмина рођена је 31. јануара 1938. године, а рано детињство је, због избијања Другог светског рата, провела најпре у Великој Британији, а потом у Канади.

После студија права, њено венчање са западнонемачким дипломатом Клаусом фон Амсбергом 10. марта 1966. године, изазвало је запрепашћење.

Холанђани нису добро прихватили да се њихова будућа краљица уда за човека који је носио униформу Хитлерове омладине током рата. Међутим, како је време пролазило, принц Клаус је постао један од најпопуларнијих чланова холандске краљевске породице, а његова смрт 2002. године је изазвала искрену тугу у народу.

Беатрикс има три сина, међу којима је и њен наследник Виљем-Александeр, који је недавно напунио 46 година. Годину дана млађи Јохан Фрисо у коми је од фебруара 2012. године, када је повређен на скијању.

Упркос томе што је обузела велика туга због ове трагедије, краљица је наставила да обавља дужност.

Беатрикс је увек држала до тога да има посебан однос са својим премијерима, који по традицији сваког понедељка ујутро долазе да је обавесте о томе шта је ново у земљи.

Један од премијера, Дрис ван Агт, похвалио је њену „организованост" и њен „смисао за бизнис".

„Краљевском кућом се заиста управља као неким предузећем", рекао је Хенк Веселинг, историчар и саветник.

Премијер Марк Руте који важи за великог поборника монархије, одао је поштовање краљици.

„Од њеног устоличења осамдесетих година, она је постала срце и душа холандског друштва", рекао је Руте.

После абдикације, Беатрикс ће се, са титулом принцезе, повући у дворац Дракенстејн, у средишту Холандије, где је живела 18 година пре него што је постала краљица. У том дворцу су одрасла њена три сина.

„Не повлачим се зато што су ми дужности исувише тешке, него зато шсто сам уверена да одговорност за нашу земљу лежи у рукама нове генерације", рекла је Беатрикс.

Краљица је и најстарији монарх у холандској историји. Одлуку да се повуче са трона донела је само неколико дана уочи свог 75. рођендана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво